П’ятниця, 25 січня 2019 року № 7 (19654)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19654/print.php?n=41248

  • Неоголошена війна

Агітація і пропаганда

Михайло ВЕДМІДЬ.

ОСТАННІМИ днями інтенсивність вогню з боку незаконних збройних формувань дещо знизилася — від двох-трьох до п’яти-шести на добу. В середу, 23 січня, режим припинення вогню бойовики порушили один раз. Як повідомили у прес-центрі штабу ООС, наші захисники продовжують контролювати противника на лінії зіткнення, дотримуючись при цьому умов припинення вогню.

Разом із тим активізувалася ворожа розвідка. Фіксуються спроби диверсійно-розвідувальних груп противника проникнути на нейтральну територію з метою проведення розвідки переднього краю і найближчого тактичного тилу українських військ, уточнення або виявлення їхніх бойових порядків, а також задля здійснення диверсій — прихованого мінування чи раптових обстрілів.

Тим часом, повідомляє координатор групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук, від середини січня розпочалася робота «агітаційних команд» у «1-му армійському корпусі» («ДНР»). До складу агіткоманд входять військові пропагандисти (переважно російські спеціалісти) і журналісти. Знімальні групи мають завдання створювати агітматеріали, які закликатимуть мирне населення вступати в лави «1-го АК». Водночас в обох «народних республіках» триває ажіотаж, пов’язаний зі сталими чутками про майбутню видачу паспортів РФ місцевим жителям. Цілеспрямовану кампанію з розповсюдження таких чуток ведуть структурні підрозділи ІПсО (інформаційно-психологічних операцій) при спецслужбах «ЛДНР» і окупаційні адміністрації. За словами Д. Тимчука, мета такої пропагандистської роботи — прищепити місцевому населенню «віру в світле майбутнє» на тлі погіршення соціально-економічної ситуації на окупованих територіях. Водночас поширюються чутки, що незабаром Україна введе обмеження переміщень на неокуповану територію або взагалі «закриє кордон» у зв’язку з наступними президентськими виборами.