П’ятниця, 25 січня 2019 року № 7 (19654)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19654/print.php?n=41246

  • Ювілей

Духовний проводар народу

Минулої середи, 23 січня, свій 90-й день народження відзначив почесний Патріарх Православної церкви України Філарет

Василь ПІДДУБНЯК.

Фото Михайла Голяка.

ТАКИМ, як наш поважний патріарх, і має бути харизматичний лідер, наділений зовнішньою і внутрішньою привабливістю, обдарованістю, а головне — твердою вірою у духовну силу і волелюбність рідного народу.

Визначення «харизматичний» — це як особлива відзнака, адже «харизма» у перекладі з грецької — «милість, божественний дар, благодать». Відзнака, може, навіть вартісно вища, ніж найвища світська, державна нагорода.

Найвищої ж державної патріарх Філарет удостоєний напередодні ювілею Указом Президента Петра Порошенка.

«Ще не придумано тої міри, якою можна виміряти внесок Патріарха Філарета в боротьбу за власну помісну церкву. Він був, є і залишається духовним лідером української церкви, духовним лідером українського народу. Ось чому прийняв рішення присвоїти йому звання «Герой України», — сповістив Глава держави у соціальній мережі «Фейсбук».

Рядки з біографії ювіляра.

Патріарх Філарет (в миру — Михайло Антонович Денисенко) народився 23 січня 1929 року в селі Благодатне Амв-росіївського району Донецької області. Батько його працював шахтарем, у Другу світову війну загинув на фронті.

Прийняв чернецтво на другому курсі Московської духовної академії. Повернувся в Україну 1957 року на посаду інспектора Київської духовної семінарії, через рік отримав крісло ректора.

1964 року переведений у Москву як єпископ Дмитрівський і ректор Московської духовної академії.

Із травня 1966 року — архієпископ Київський і Галицький, екзарх України.

У 1991 році, після проголошення незалежності України, просив у Москви автокефалію для УПЦ. Діставши відмову, повернувся до Києва і заявив, що буде утверджувати незалежність Української православної церкви.

11 червня 1992-го Архієрейський собор Російської православної церкви позбавив Філарета всіх його санів, а в лютому 1997-го наклав анафему.

Місце предстоятеля УПЦ КП Філарет посів у 1995 році, після смерті патріарха Володимира (Романюка).

У 2013-2014 роках підтримав Майдан і АТО на Донбасі.

В жовтні 2018-го анафему з Філарета зняв Священний синод Вселенського патріархату в рамках заходів щодо визнання автокефалії Української помісної церкви, а вже 15 грудня 2018 року була створена автокефальна Православна церква України.

8 січня 2019 року Президент Петро Порошенко нагородив Філарета орденом Героя України.

Почесний Патріарх Православної церк-ви України Філарет — людина зважена і відважна, розсудлива і мудра. Його висловлювання і настанови не матимуть строку давності й обмежених масштабів. Вони для всіх нас, українців, сущих і грядущих. Ось деякі думки, застереження і заклики Патріарха.

«Як християни, ми повинні бути миротворцями, тому що так нам заповідав Бог. Ми не повинні бажати війни. Але це не означає, що коли зло веде війну проти добра — ми маємо скласти руки, не противитися злу».

«Ми повинні пам’ятати, що Європа — наш спільний дім. Якщо в одній кімнаті розпочнеться пожежа — загроза є для всього дому. Якщо в одну квартиру залізли злодії, то це не означає, що всі решта мешканців дому є в безпеці. Або якщо на нижніх поверхах повінь затоплює дім — що мешканці верхніх поверхів можуть не турбуватися».

«Визнання Голодомору геноцидом — це те, що сьогодні стверджує нашу державу. Український народ зміцнюється і зміцнюється. Нас знищували, а ми живі і не тільки живі, а й стверджуємось».

«Виступати проти свого побратима — це ознака слабкості».

«Ми відповідальні не тільки за вчинене зло, а й за добро, якого не робимо».

З огляду на історичні заслуги почесного Патріарха Православної церкви України Філарета перед українським народом у грудні минулого року Рада прийняла рішення відсвяткувати його день народження на державному рівні.

Вранці 23 січня у переповненому прихожанами Володимирському соборі Києва на честь Філарета була відслужена Божественна Літургія. Після неї ювіляр приймав численні привітання. Урочисті заходи з участю перших осіб держави пройшли в столичному палаці «Україна».

За традицією Патріарх приймає поздоровлення протягом двох днів після офіційного дня народження. Від імені творців і численних читачів «Сільських вістей» ми приєднуємося до привітань на адресу ювіляра і з усіма мирянами України промовляємо: «Нехай Господь Бог укріпить Своєю всемогутньою силою Вашу Святість і дарує Вам благодать і небесну поміч у Вашій святительській діяльності, умножить Ваші духовні й тілесні сили, щоб Ви міцно тримали жезл служіння на благо Єдиної Помісної Української Православної церкви на многії і благії літа!».