Архів
П’ятниця,
25 січня 2019 року

№ 7 (19654)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Нові виклики Brexit

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Прикордонники попередили про потенційні загрози безпеці королівства, якщо угода про Brexit не буде підписана.

Докладніше...
Покажуть усім «шлях уперед»

ФРАНЦІЯ і НІМЕЧЧИНА уклали пакт про розширення дво-стороннього співробітництва.

Докладніше...
На захист НАТО

США. Конгрес заборонив Дональду Трампу використовувати держкошти для виходу з альянсу.

Докладніше...
Далекоглядний крок

ПОЛЬЩА прощається з російським газом.

Докладніше...
Придушено бунт

ВЕНЕСУЕЛА. У Каракасі придушено бунт національних гвардійців.

Докладніше...
Вибух нафтопроводу

МЕКСИКА. В районі Тлауелільпан потужний вибух призвів до масових пожеж.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Ювілей

Духовний проводар народу

Минулої середи, 23 січня, свій 90-й день народження відзначив почесний Патріарх Православної церкви України Філарет

Василь ПІДДУБНЯК.

Фото Михайла Голяка.

ТАКИМ, як наш поважний патріарх, і має бути харизматичний лідер, наділений зовнішньою і внутрішньою привабливістю, обдарованістю, а головне — твердою вірою у духовну силу і волелюбність рідного народу.

Визначення «харизматичний» — це як особлива відзнака, адже «харизма» у перекладі з грецької — «милість, божественний дар, благодать». Відзнака, може, навіть вартісно вища, ніж найвища світська, державна нагорода.

Найвищої ж державної патріарх Філарет удостоєний напередодні ювілею Указом Президента Петра Порошенка.

«Ще не придумано тої міри, якою можна виміряти внесок Патріарха Філарета в боротьбу за власну помісну церкву. Він був, є і залишається духовним лідером української церкви, духовним лідером українського народу. Ось чому прийняв рішення присвоїти йому звання «Герой України», — сповістив Глава держави у соціальній мережі «Фейсбук».

Рядки з біографії ювіляра.

Патріарх Філарет (в миру — Михайло Антонович Денисенко) народився 23 січня 1929 року в селі Благодатне Амв-росіївського району Донецької області. Батько його працював шахтарем, у Другу світову війну загинув на фронті.

Прийняв чернецтво на другому курсі Московської духовної академії. Повернувся в Україну 1957 року на посаду інспектора Київської духовної семінарії, через рік отримав крісло ректора.

1964 року переведений у Москву як єпископ Дмитрівський і ректор Московської духовної академії.

Із травня 1966 року — архієпископ Київський і Галицький, екзарх України.

У 1991 році, після проголошення незалежності України, просив у Москви автокефалію для УПЦ. Діставши відмову, повернувся до Києва і заявив, що буде утверджувати незалежність Української православної церкви.

11 червня 1992-го Архієрейський собор Російської православної церкви позбавив Філарета всіх його санів, а в лютому 1997-го наклав анафему.

Місце предстоятеля УПЦ КП Філарет посів у 1995 році, після смерті патріарха Володимира (Романюка).

У 2013-2014 роках підтримав Майдан і АТО на Донбасі.

В жовтні 2018-го анафему з Філарета зняв Священний синод Вселенського патріархату в рамках заходів щодо визнання автокефалії Української помісної церкви, а вже 15 грудня 2018 року була створена автокефальна Православна церква України.

8 січня 2019 року Президент Петро Порошенко нагородив Філарета орденом Героя України.

Почесний Патріарх Православної церк-ви України Філарет — людина зважена і відважна, розсудлива і мудра. Його висловлювання і настанови не матимуть строку давності й обмежених масштабів. Вони для всіх нас, українців, сущих і грядущих. Ось деякі думки, застереження і заклики Патріарха.

«Як християни, ми повинні бути миротворцями, тому що так нам заповідав Бог. Ми не повинні бажати війни. Але це не означає, що коли зло веде війну проти добра — ми маємо скласти руки, не противитися злу».

«Ми повинні пам’ятати, що Європа — наш спільний дім. Якщо в одній кімнаті розпочнеться пожежа — загроза є для всього дому. Якщо в одну квартиру залізли злодії, то це не означає, що всі решта мешканців дому є в безпеці. Або якщо на нижніх поверхах повінь затоплює дім — що мешканці верхніх поверхів можуть не турбуватися».

«Визнання Голодомору геноцидом — це те, що сьогодні стверджує нашу державу. Український народ зміцнюється і зміцнюється. Нас знищували, а ми живі і не тільки живі, а й стверджуємось».

«Виступати проти свого побратима — це ознака слабкості».

«Ми відповідальні не тільки за вчинене зло, а й за добро, якого не робимо».

З огляду на історичні заслуги почесного Патріарха Православної церкви України Філарета перед українським народом у грудні минулого року Рада прийняла рішення відсвяткувати його день народження на державному рівні.

Вранці 23 січня у переповненому прихожанами Володимирському соборі Києва на честь Філарета була відслужена Божественна Літургія. Після неї ювіляр приймав численні привітання. Урочисті заходи з участю перших осіб держави пройшли в столичному палаці «Україна».

За традицією Патріарх приймає поздоровлення протягом двох днів після офіційного дня народження. Від імені творців і численних читачів «Сільських вістей» ми приєднуємося до привітань на адресу ювіляра і з усіма мирянами України промовляємо: «Нехай Господь Бог укріпить Своєю всемогутньою силою Вашу Святість і дарує Вам благодать і небесну поміч у Вашій святительській діяльності, умножить Ваші духовні й тілесні сили, щоб Ви міцно тримали жезл служіння на благо Єдиної Помісної Української Православної церкви на многії і благії літа!».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Посіла належне місце
Читати
Актуальність втрачена
Читати
Стане соцвиплатою
Читати
Вирок «легітимному»
Читати
Кривавий ужинок
Читати
Iсторична зона
Читати
Засніжило
Читати
Пройшли контроль
Читати
Оновлять стандарти
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове