Архів
П’ятниця,
25 січня 2019 року

№ 7 (19654)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Допоможімо птахам пережити холоди

СПОСТЕРІГАЮЧИ за синичкою, захоплюємося цим маленьким створінням: яка ж вона метка, жвава, коли перестрибує або перелітає з гілки на гілку, старанно вишукуючи дзьобиком корм! Цим вона приносить неоціненну користь саду. Відомо, що саме дрібні пташки — найкращі «санітари», позаяк звільняють дерева од величезної кількості шкідників. Але маленьким помічникам нині потрібна наша допомога: та ж синичка, наприклад, при зниженні нічної температури до мінус 10ОС до ранку втрачає 10% своєї ваги; щоби вижити, їй потрібен уранці повноцінний корм.

Чимало садівників просто підвішують до гілок шматочки сала або жиру. Все ж ліпше зробити поживні «колобки». Для цього трохи сала чи жиру потрібно розтопити, додати насіння рослин, подрібнене соняшникове або гарбузове насіння, шматочки сушених фруктів, все добре перемішати, остудити. Затим із цієї маси сформувати «колобки» діаметром 5-6 см і нанизати їх на тонкі, але міцні гілочки плодових дерев. Такий багатий на жири і білки підкорм особливо цінний у люті морози.

Хорошу годівничку можна зробити власноруч, а ще краще — залучити до цієї роботи дітей. Знадобиться літрова пластикова пляшка і одноразова цупка тарілочка. Не варто використовувати паперові пакети з-під соку: вони швидко робляться непридатними через вологість і міцні пазурі великих пташок.

Пляшку помийте, звільніть від етикетки. Від дна відступіть 3 см і прокресліть олівцем паралельну до дна лінію завдовжки 4 см, над нею — напівовал заввишки 4 см. По лінії напівовалу зробіть проріз, відігніть «пелюстку», що утворилася, яка слугуватиме опорою для пташки. У пробці проробіть отвір розжареним шилом і крізь нього протягніть міцний дріт, закріпіть його всередині пробки, а на зовнішньому боці зробіть петлю, за яку готову годівничку можна буде повісити на гілці. У яскравій пластиковій тарілочці проробіть отвір, крізь який вона буде надіватися на горлечко пляшки і являтиме собою парасольку для пташок. Все, годівничка готова. Головне — регулярно підсипати корм, легко відкручуючи пробку. Дрібним птахам порції вистачить лише на день-два.

Версія для друку          До списку статтей

КРУТИ не крути, зимо, сніговицею, а весна вже не за горами. І думки селянина — про майбутній вихід у поле. Тому в наступному випуску почнемо, так би мовити, підступатися до теми розсади і навколо неї. Ось, наприклад, дві культури — коренева селера і цибуля-порей мають багато подібного, зокрема тривалу вегетацію. То, може, варто вирощувати їх разом, на одній грядці? Доведемо, чому це доцільно робити. А сіяти на розсаду їх треба вже незабаром.

Також поміркуємо над питанням потреби рослин у світлі. Нібито воно й теоретичне, але реакція рослин на тривалість світлового періоду має практичне значення, бо знання про це необхідні для вирощування їх у захищеному ґрунті — чи потрібне додаткове освітлення, які оптимальні строки сівби тощо.

Нині препарати захисту рослин коштують недешево, отож і стоять сади недоглянуті. Тим часом варто лише згадати простий дешевий і при цьому перевірений засіб захисту — вапняно-сірчаний відвар. Не тільки шкідники оминатимуть ваші плодові дерева, ви ще й убережете їх від деяких хвороб. Подамо спосіб приготування.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове