Архів
П’ятниця,
25 січня 2019 року

№ 7 (19654)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Мороз — головний ворог саду

ЗИМОСТІЙКІСТЬ обраного виду або сорту (здатність органів і тканин рослини переносити шкідливу дію негативних температур у зимовий період, коли культура перебуває в стані відносного спокою) — це один із найважливіших факторів, що визначають успішність вирощування плодових у конкретній місцевості. Якщо пагони з квітковими бруньками благополучно перезимують, значить, чекайте рясного цвітіння — передвісника великої кількості плодів.

Одним із головних ворогів для садівників центральних і північних регіонів України, здатних згубити практично весь майбутній урожай, були і залишаються поворотні весняні приморозки. В середній смузі вони можливі протягом усього травня, аж до 10 червня, а в північніших областях — і до 20-х чисел червня. Фізіологія рослин така, що в стані відносного спокою вони здатні витримувати досить низькі тривалі температури, але від раптових короткострокових весняних приморозків гинуть бруньки, квітки, зав’язь і навіть молоді пагони.

Цікавим є той факт, що чутливість рослини до низьких температур залежить від ступеня розпускання бруньок — чим далі розвинулася брунька, тим більша небезпека. Взяти для прикладу яблуню. Квіткова брунька яблуні, яка ще не розкрилась, гине при мінус 3...5ОС, для пуп’янків згубні мінус 3ОС, пуп’янки, що розпустилися, не витримують мороз мінус 2ОС, на стадії опадання пелюсток фатальними виявляються трохи вище як мінус 1ОС, зав’язь убиває температура мінус 1ОС. Саме це і пояснює той факт, що після рясного цвітіння і масового зав’язування плодів за тиждень-другий зав’язь, на наше превелике розчарування, починає масово обсипатися. Найстійкішою до впливу приморозків вважається жимолость їстівна, квітки якої здатні витримувати зниження температури до мінус 7ОС.

Небезпека приморозків зростає на знижених ділянках, куди стікається холодне повітря. Отже, вибір місця для плодового саду — це ще один фактор, здатний відіграти дуже вагому роль в отриманні високих урожаїв. Вкрай несприятливі для плодових також замкнуті низини, заплави річок, торфовища, заболочені рівнини і ділянки з близьким заляганням ґрунтових вод.

Версія для друку          До списку статтей

КРУТИ не крути, зимо, сніговицею, а весна вже не за горами. І думки селянина — про майбутній вихід у поле. Тому в наступному випуску почнемо, так би мовити, підступатися до теми розсади і навколо неї. Ось, наприклад, дві культури — коренева селера і цибуля-порей мають багато подібного, зокрема тривалу вегетацію. То, може, варто вирощувати їх разом, на одній грядці? Доведемо, чому це доцільно робити. А сіяти на розсаду їх треба вже незабаром.

Також поміркуємо над питанням потреби рослин у світлі. Нібито воно й теоретичне, але реакція рослин на тривалість світлового періоду має практичне значення, бо знання про це необхідні для вирощування їх у захищеному ґрунті — чи потрібне додаткове освітлення, які оптимальні строки сівби тощо.

Нині препарати захисту рослин коштують недешево, отож і стоять сади недоглянуті. Тим часом варто лише згадати простий дешевий і при цьому перевірений засіб захисту — вапняно-сірчаний відвар. Не тільки шкідники оминатимуть ваші плодові дерева, ви ще й убережете їх від деяких хвороб. Подамо спосіб приготування.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове