Вівторок, 22 січня 2019 року № 6 (19653)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19653/print.php?n=41222

  • АПК

Перспективно і корисно

Руслана ЗІНЧЕНКО.

СПІВРОБІТНИКИ Херсонського державного аграрного університету дослідили можливість створення на Півдні України ферм з вирощування мідій та устриць. За результатами досліджень науковці дійшли висновку, що на північно-західній частині Чорного моря України, зокрема Херсонщині, можна і варто створювати підприємства з виробництва цих морепродуктів. До того ж вирощування мідій справа не тільки прибуткова, а й дуже корисна для довкілля.

«Одна мідія фільтрує близько 50 — 100 літрів води на добу, — наголошує виконуючий обов’язки завідувача кафедри водних біоресурсів та аквакультури ХДАУ кандидат біологічних наук, доцент Павло Кутіщев. — Коли в Чорному морі було багато поселень мідій, його прозорість сягала 20 метрів. Зараз у кращих місцях вона не перевищує п’яти метрів. Вирощування мідій та устриць є перспективною галуззю. Статистично доведено, що жителі України можуть споживати близько 140 тисяч тонн мідійної продукції на рік».

До речі, у 70-80-х роках минулого століття на Півдні України вирощували мідій. Цим займалися фахівці з Криму, Одеської та Херсонської областей. Але сьогодні підприємці й фермери не ризикують братися за таке виробництво без підтримки на законодавчому рівні.