Вівторок, 22 січня 2019 року № 6 (19653)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19653/print.php?n=41221

  • Адреси досвіду

Завжди тепло в оселі

Микола ЯСЕНЬ.

Дніпропетровська область.

ТОРІШНІ скандали зі зривом початку опалювального сезону у Кривому Розі та Павлограді не перші на Дніпропетровщині. Кілька літ тому таке трапилося у Нікополі. Тоді після закінчення зими 2015-2016 років стало зрозуміло, що наступного сезону запустити централізовану мережу подачі тепла у житлові будівлі й приміщення соціальної сфери не вдасться. Одначе вже третю зиму відтоді місто не знає подібних катаклізмів. У чому ж річ? Із весни по осінь 2016-го Нікополь пережив нечувану досі епопею відмови від централізованого обігріву, замінивши його на автономне та альтернативне. Причому у всіх багатоквартирних будинках, а також лікарнях, школах, дитсадках.

«Нас сприймали за навіжених і радили бодай років на три розтягти ризиковану програму, — згадує заступник міського голови Сергій Тихенко. — Але ми таки втілили свій задум. Ліквідували міські підприємства й служби житлово-комунальних послуг — розплідники витратної корупції — і, залучивши кошти інвесторів для об’єктів соціальної сфери, збудували нові котельні на нетрадиційних видах палива, модульні газові й міні-теплотраси при них. Довелося також замінити лінії електричних мереж і проводок у квартирах містян, установити трансформатори, розраховані на значно більші навантаження. Без цього індивідуальне опалення в багатоповерхівках запровадити було неможливо».

На Дніпропетровщині цей досвід підхопили сусідні з Нікополем міста Марганець та Покров, готується його втілити Павлоград. Не завадило б цю практику застосувати й усім іншим містам та містечкам України.