П’ятниця, 18 січня 2019 року № 5 (19652)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19652/print.php?n=41187

Всіх Йордан-вода обновить

Антоніна КІЗЛОВА.

Малюнок В. Протопоп.

19 січня (6 січня за ст. ст.) віряни святкують неперехідний дванадесятий празник Хрещення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа (Богоявлення).

Одним із перших про свято під назвою «Богоявлення» згадав видатний теолог Климент Александрійський (бл. 150 — бл. 215 рр.). З часом у православ’ї цей день усе більше усамостійнювався від Різдва Христового, з яким спочатку був тісно пов’язаний. Саме православні богослови розтлумачили, як Триєдиний Господь постав під час Хрещення Ісуса з Назарета: Бог-Син охрестився, Бог-Отець промовив із небес: «Це Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав!», — а Бог — Дух Святий зійшов у подобі голуба.

На Русі празник іще з ХІІ ст. відомий як «Водохреща», бо ж і 18 січня (в церквах), і 19 січня (біля річок, озер, ставків, криниць) святять воду. Вода, яку освятили будь-якого з цих днів, має однакові властивості. Служителі Церкви шанобливо називають її великою агіасмою (тобто великою святинею), а віряни — йорданицею на згадку про Хрещення Господнє на річці Йордан. Щоправда, історики досі не можуть знайти достовірної відповіді на питання, чому саме чин великого водосвяття звершують два дні поспіль.

П’ють йорданицю, яку годиться зберігати на покутті, натщесерце, з молитвою про те, щоб Господь допоміг зцілитися від хвороб душі й тіла, позбавитися від усілякого зла. Втім, навіть щоденне вживання великої агіасми не може замінити собою причастя. Тим паче вона не «змиє» жодного гріха без щирого покаяння та сповіді.

Свяченою водою можна кропити оселю та подвір’я. В українських землях це зазвичай роблять відразу після того, як повертаються з празникового богослужіння. Кропило виготовляють зі стеблин із різдвяного дідуха. Народна традиція не прати кілька днів після Хрещення була особливо суворою на Бойківщині. Там заборони намагались дотримуватися до двох тижнів (виняток робили тільки для дитячих пелюшок). Господарі пильнують, чи йде під час освячення води сніг. Якщо так, то бджоли добре роїтимуться, а хліб рясно вродить. Зоряна ніч обіцяє багато ягід та горіхів.

Богоявленням завершуються святки — дванадцять днів після Різдва Христового. Це останній день, коли співають колядки та щедрівки.