П’ятниця, 18 січня 2019 року № 5 (19652)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19652/print.php?n=41172

Дослівно

Віктор Галасюк, народний депутат.

Свіжий звіт МВФ по Україні — це фактично Пакт про зовнішнє управління українською економікою. Чіткий план того, як не дати Україні фінансово впасти і не дати шансу економічно піднятись.

Жорстка монетарна політика (дорогі кредити) і стримування внутрішнього попиту (низькі доходи) заради досягнення інфляції 5% після 2020-го. При цьому саме керівництво МВФ в документі визнає: «Зростання буде недостатнім, для того щоб дозволити рівню життя людей в Україні наздогнати сусідні країни; незважаючи на покращення, ВВП на душу населення в Україні залишиться одним з найнижчих у Європі».

Прямі іноземні інвестиції в наступні п’ять років залишаться на нинішньому мізерному рівні — 1,7% ВВП. За таких показників Україна буде інвестиційно дефіцитною, економічно слабкою і залежною від іноземних кредитів.

По суті, це план «заморозки» української економіки. При цьому, підписавши новий меморандум, українська влада зобов’язується ще підняти ціни на газ, не встановлювати податкових стимулів, розпродати держпідприємства... Також у додатках до Меморандуму уряд обіцяє Міжнародному валютному фонду надати Нацбанку практично необмежені повноваження на фінансовому ринку і зобов’язати його звітувати перед МВФ у щоденному режимі. Влада офіційно повідомляє МВФ, що готує законодавство про ринок сільгоспземлі і не приховує, що проводить відповідну цілеспрямовану інформаційну кампанію.