Вівторок, 15 січня 2019 року № 4 (19651)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19651/print.php?n=41171

  • Варто пам’ятати

Щит для всього організму

Володимир ПАНЬКІВ,

ендокринолог.


Кількість пацієнтів, які мають проблеми зі щитоподібною залозою, з року в рік зростає. Часто люди навіть не здогадуються, що негативні зміни стану їхнього здоров’я пов’язані саме з цим органом.

У ЧОМУ ж полягають функції щитоподібної залози та які порушення виникають найчастіше? У перекладі з латини назва цього органа означає «залоза у формі щита». Це найбільша залоза в організмі людини. У дорослих чоловіків її розмір становить близько 25 кубічних сантиметрів, у жінок — до 18,5. Вага залози у середньому не перевищує 50 грамів.

На організм людини залоза починає чинити вплив іще на 16-му тижні внутрішньоутробного розвитку: на основі гормонів, які вона виділяє, формуються структури вищої нервової діяльності. Впродовж життя щитоподібна залоза відповідає за енергетичний баланс нашого організму, продукування гормонів, що беруть участь у регуляції обміну речовин. Зокрема, тиреоїдні гормони стимулюють обмін білків, жирів, вуглеводів. Ось чому порушення функцій цього органа позначається, зокрема, й на вазі людини. А при нестачі тироксину людина зовні починає швидко старіти.

Після 35-40 років ризик розвитку хвороб щитоподібної залози зростає. Жінки здебільшого потерпають від порушення функцій цього органа. Тоді як у чоловіків частіше виникають злоякісні новоутворення на ньому.

В Україні від патологій у роботі цього органа потерпає приблизно п’ять мільйонів осіб, щороку таких пацієнтів на два-три відсотки збільшується.

Які ж симптоми свідчать про порушення роботи щитоподібної залози? Зокрема, при зниженні її функції (гіпотиреоз) розвивається сонливість, млявість, забудькуватість, мерзлякуватість. Шкіра стає сухою, волосся — ламким, погіршується стан нігтів. Також нерідко розвивається синдром «брудних» ліктів, з’являються тріщини на стопах, набряки під очима, може пожовтіти шкіра.

Гіпотиреоз призводить до зниження коефіцієнта інтелектуального розвитку людини. Також доведено, що у пацієнтів знижується лібідо, у жінок розвивається неплідність, підвищується ризик недоношування дитини, може настати ранній клімакс.

А при підвищеній функції щитоподібної залози розвивається тиреотоксикоз. Тоді потерпає нервова система. Втім, найбільше надмір гормонів впливає на очі й серце. Зокрема, з’являється витрішкуватість, відчуття піску в очах. Також частішає серцебиття, пульс перевищує показник 90-100 ударів за хвилину. У таких людей різко знижується маса тіла. За усіх цих симптомів обов’язково звертайтеся до ендокринолога.

Збої в роботі цього органа провокує також нестача йоду. Щитовидка дуже чутлива до погіршення екологічної ситуації, завдають їй ударів і шкідливі звички.