Вівторок, 15 січня 2019 року № 4 (19651)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19651/print.php?n=41170

  • Ще бабуся так робила

I ніс дихає як треба

Зоя МОСТОВА,

сімейний лікар.

Багато років тому моя знайома травмувала носову перегородку, перенесла кілька операцій. Після цього вона близько десяти років страждала від надмірного виділення слизу з носа, постійних його закладень та гайморитів. Я запропонувала їй рецепти лікування, які дізналася від своєї бабусі. Допомогло!

Пропоную ці рецепти всім.

ОТЖЕ, від рясного виділення слизу з носа раджу скористатися сумішшю 3-процентного перекису водню кімнатної температури та засобом для полоскання носоглотки «Лісовий бальзам» (1:1). Таким засобом закапувати ніс по повній піпетці двічі на день, можна й частіше. Якщо немає бальзаму для полоскання носоглотки, можна обійтися розчином перекису водню з водою (1:1).

Усунути запальні процеси в гайморових пазухах і звільнити їх від гною допоможе мазь, яку готують так: змішати потерте на тертці господарське мило, олію соняшникову, молоко, цибулю й мед (у рівних частинах, усього взяти менше столової ложки). Варити суміш на водяній бані приблизно дві години до карамелізованого стану. Охолоджену мазь на вушних паличках увести в обидві ніздрі на 15 хвилин — поки не почне виходити слиз. Голова під час процедури має бути трохи нахилена вперед, а кінці паличок — виглядати назовні, щоб за потреби вільно вилучити їх із носа. Таку процедуру слід робити щодня до полегшення стану.