Вівторок, 15 січня 2019 року № 4 (19651)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19651/print.php?n=41169

Чай із калини — курсами

«Я полюбляю чай із ягід калини. Чи не загрожує це згущенням крові?»

Світлана Д.

м. Кременчук Полтавської області.

 

ПЛОДИ калини багаті на цукри, флавоноїди, аскорбінову кислоту, дубильні та пектинові речовини тощо. Завдяки вмісту валеріанової кислоти їх використовують як заспокійливий і снодійний засіб за нервового перезбудження.

Калиновий чай рекомендується як спазмолітичний та гіпотензивний засіб при атеросклерозі й підвищеному артеріальному тиску. Готують його так: 10 г розтовчених ягід на 200 мл окропу. Порцію ліпше розділити на два прийоми на день. Можна додавати мед.

Помічний такий чай і під час застуди. Тут допоможе ще й такий рецепт: ягоди калини обдати окропом і протерти через друшляк. Отриману масу змішати з медом у пропорції 1:1. Вживати оздоровчу суміш можна лише через тиждень. З профілактичною метою досить з’їдати по столовій ложці натще раз на день, а з оздоровчою — 3-4 рази на день.

Якщо читачка не має схильності до тромбоутворення, то вживання калини не спричинить згущення крові. Проте з віком часто формула крові дещо змінюється, підвищується її густина, тому ліпше не ризикувати, передусім людям із підвищеним згортанням крові, й уживати ягоди калини курсами. Наприклад, два-три тижні пити чай із ягід, потім зробити перерву на 10 днів. Наступні два-три тижні щоденно їсти по 20-30 ягід, розтертих із медом. Краще робити це в другій половині дня, бо калина діє як заспокійливе.

Олена СВІТКО,

знавець народної медицини.