Вівторок, 15 січня 2019 року № 4 (19651)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19651/print.php?n=41168

  • Запитання — відповідь

Менше солі й цукру

Любов САЛІЙ,

фітотерапевт.

«Порадьте, як харчуватися за ішемічної хвороби серця та стенокардії? Які лікарські рослини допоможуть при цьому?» — з таким проханням до редакції звернулася Ніна С. із села Обертин Тлумацького району Івано-Франківщини.

ПРИ ХВОРОБАХ серцево-судинної системи передусім варто обмежити вживання солі. Ліпше їсти недосолену їжу й у жодному разі — не пересолену. Сіль підвищує в’язкість крові, погіршує її реологічні властивості (згущену кров серцю важче перекачувати по нашому організму).

Також важливо звести до мінімуму солодощі, а найкраще — відмовитися повністю. Вони спричинюють підвищення холестерину, утворення бляшок на судинних стінках. Цукерки, цукор, тістечка варто замінити медом, ягодами, фруктами, а вершкове масло та майонез — олією. Потрібно також не зловживати м’ясом свинини, більше та частіше вводити до раціону рибу, надто морську (оселедець, скумбрія). Вона містить кислоту омега-3, котра розріджує кров, знімає запалення судинної стінки зсередини, запобігає утворенню тромбів та бляшок на стінках судин.

Організму необхідно отримувати достатню кількість вітамінів і мікроелементів, особливо К та Mg, які є у свіжій зелені, яблуках, квасолі, горосі, волоських горіхах, бананах, помідорах, гречці й пшоні. Слід пам’ятати про квітковий пилок (обніжки), який, окрім амінокислот, вітамінів, мікроелементів, багатий на рутин, що запобігає ламкості судинної стінки та крововиливам.

У раціоні має бути мало жирів тваринного походження, загалом їжа не повинна бути жирна. Також рекомендують вилучити каву, а ось води треба пити достатньо.

Корисно періодично проводити курси лікування відварами трав, які чинять заспокійливий уплив на нервову систему, спазмолітичну, дезагрегаційну дії, зміцнюють судинні стінки.

Наприклад, ви можете приготувати такий відвар: узяти рівними частинами — траву собачої кропиви серцевої, квітки або плоди глоду, ягоди шипшини, насіння кропу, додати півчастини кореня валеріани. Змішати. Залити ввечері столову ложку суміші 0,5 л води, кип’ятити п’ять хвилин. Ніч настояти, вранці процідити і за 20 хвилин до їди випити протягом дня за три прийоми. І так щодня протягом місяця.