Вівторок, 15 січня 2019 року № 4 (19651)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19651/print.php?n=41167

  • Розповідає лікар

Цей примхливий метаболізм

Олександр ВАЙСЕРМАН,

епігенетик.

Нерідко можна почути нарікання жінок, мовляв, попри жорсткі дієти, багатогодинні фізичні тренування вага зменшується ледь-ледь. Але найгірше те, що досить зупинитися — і втрачені кілограми повертаються.

А Є Ж люди, які ні в чому собі не відмовляють, не виснажуються на тренажерах і при цьому не мають жодного зайвого грама, та ще й активні, сповнені сил! Про таких кажуть: у них прискорений метаболізм. Від чого ж він залежить? Чи можна його пришвидшити або ж сповільнити?

Метаболізм — це комплексний процес перетворення калорій, мікроелементів, мікроорганізмів в енергію. Йдеться не лише про травлення, а й дихання, обмін жирів, вуглеводів, білків тощо. Метаболізм складається з двох етапів: перетворення складних органічних речовин на простіші (катаболізм) і синтез складних речовин із простіших (анаболізм).

Інколи запитують: чи правда, що люди народжуються або з прискореним, або зі сповільненим обміном речовин? Тому перші їдять, скільки хочуть, і не гладшають, а другі обмежують себе, проте набирають вагу?

Людина генетично успадковує не особливості обміну речовин, а властивості роботи внутрішніх органів, що впливають на метаболізм. Мова насамперед про щитоподібну залозу. Якщо вона не виробляє достатньо гормонів трийодтироніну і тироксину, метаболізм порушується, накопичується жир. Коли ж залоза виробляє надмір гормонів, хворий худне, хоч і їсть удосталь. Досить часто саме захворювання щитоподібної залози, а отже, і розлади обміну речовин є генетичною проблемою. Якщо в когось ненормальна вага, лікарі передусім рекомендують перевірити щитоподібну залозу, наднирники.

Чи залежить метаболізм від статі? Так. Жінки, незалежно від комплекції й віку, спалюють менше калорій, ніж чоловіки. Підраховано, що впродовж доби чоловік вагою 70 кілограмів на основний обмін речовин витрачає 1700 ккал, а жінка — на 10 відсотків (170 ккал) менше.

З віком обмін речовин сповільнюється — і в жінок, і в чоловіків. У 60 у стані спокою людина спалює вдвічі менше калорій, ніж у 20. А найактивніший обмін речовин — на стадії ембріонального розвитку. Після народження метаболізм поступово загальмовується.

Базова швидкість обміну речовин вимірюється кількістю калорій, які ми спалюємо у стані спокою. Щоб її з’ясувати, потрібно зважитися безпосередньо перед засинанням. За дві години до цього важливо не їсти, не пити, не виконувати фізичних вправ. Уранці, відразу як прокинетеся, — знову на ваги. У нормі різниця між показниками, як правило, становить 500 грамів. Якщо немає різниці між вечірньою і ранковою вагою або вечірня навіть менша, це свідчить про повільний основний обмін. І тоді треба перевірити стан щитоподібної залози.

Щоб не накопичувалася над­мірна вага, важливо передусім прискорити жирообмін. Для цього харчуватися дрібними порціями не менш як п’ять разів на день (щоб організм не відчував голоду і не накопичував жиру). Їжа має бути помірно калорійна.

Крім того, при нормальному раціоні обов’язково потрібно активно рухатися, спати не менш як шість годин на добу.

Отже, щоб обмін речовин був активний, треба раціонально харчуватися, якомога більше гуляти пішки, не економити на сні. А ще намагатися філософськи ставитися до життєвих негараздів, адже психофізичний стрес також переводить обмін речовин у сповільнений режим.