Вівторок, 15 січня 2019 року № 4 (19651)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19651/print.php?n=41163

  • До уваги батьків

Секрети гострого зору

Андріана ПАТЕР,

дитячий офтальмолог.

За статистикою Міністерства охорони здоров’я України, від 12 до 18 відсотків дітей шкільного віку потерпають від патологій зору. Найбільше це відчутно у віковій групі 15-17 років, де 16 відсотків підлітків (кожен шостий) мають проблеми із зором.

ВІД чого залежить гострота зору, чи реально повернути втрачене до норми? Найчастіше йдеться про короткозорість (міопію). Вона виникає здебільш у підлітковому віці, під час інтенсивного росту дитини, коли змінюються рогівка, передня та задня осі ока. Часто причиною зниження гостроти зору є надмірне й неправильне зорове навантаження. Зокрема, шкодять смартфони та інші гаджети — діти користуються ними, дивлячись на екран зблизька, на відстані 15-20 сантиметрів від очей. За таких умов навіть 30-45 хвилин на день гри з гаджетом можуть спровокувати короткозорість.

Ризик виникнення міопій зростає й у тих дітей, батьки яких страждають від короткозорості.

Побутує думка, що зниженню гостроти зору сприяють окуляри. Те, що окуляри роблять око «непрацюючим» і що зір після їхнього використання погіршується, — міф. Правильно підібрані окуляри поліпшують зір і знімають такі симптоми, як головний біль, млявість, що спостерігаються при недобачанні. І навіть якщо це амбліопія («ліниве око»), яка може розвиватися внаслідок вроджених вад рефракції чи при короткозорості, то в окулярах під час лікування можна досягнути стовідсоткового зору, навчити «ліниве» око працювати.

Чи реально повернути зір до норми? Якщо це короткозорість середнього або високого ступеня, далекозорість, астигматизм чи косоокість, то повернути зір на 100 відсотків неможливо.

Не повернуть утраченого зору і харчові продукти, хоча наявний збережуть. Ідеться про ті, які містять вітаміни групи В, а також такі речовини, як лютеїн та зеаксантин. Ось чому дуже корисні чорниці, морква (вітамін А), червона риба (омега-3 жирні кислоти), продукти з червоним пігментом — перець, помідори, ягоди. А ще кисломолочний сир, в якому багато кальцію: він зміцнює склеру ока і в такий спосіб запобігає прогресуванню короткозорості.

Що треба знати, щоб зберегти зір гострим? Передусім варто дотримуватись належної відстані при читанні та писанні (не менш як 30 сантиметрів від очей). Важливо при цьому мати хороше освітлення. Якщо є потреба багато працювати за комп’ютером — відпочивайте кожні 30-40 хвилин, зокрема, відводячи погляд удалечінь. Потрібно також регулярно (раз на рік) перевіряти гостроту зору, вчасно виявляючи проблему.