Вівторок, 15 січня 2019 року № 4 (19651)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19651/print.php?n=41153

  • Традиції

I козу поводили, і рекорд встановили

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Фото автора.

Незвичайна подія відбулась у Харкові — українські колядники виконали на майдані Свободи, чи не найбільшому в Європі, колядку «Нова радість стала». При цьому суголосно вона звучала більш ніж у 30 містах і селах України, Великої Британії, Австрії, Німеччини, Нідерландів, Польщі.

— ЦЕ ІСТОРИЧНИЙ момент, тому що вперше Харків, східна столиця України, об’єднав українців із різних куточків світу, — каже організатор акції історик, археолог, дослідниця козацької доби на Слобожанщині Ірина Голубєва.

А сталося це на ІІІ Всеукраїнському фестивалі вертепів «Вертеп-фест 2019», у якому взяли участь близько 100 колективів і понад 1000 колядників з Луганської, Полтавської, Хмельницької, Донецької, Сумської, Київської, Дніпропетровської, Рівненської, Чернівецької, Львівської, Миколаївської та Харківської областей.

Почалося грандіозне дійство парадом колядницьких гуртів, які пройшли під бурхливі оплески харків’ян вулицею Сумською — від майдану Конституції побіля одного з найкращих у світі пам’ятників Кобзарю до площі Свободи.

Ще під час шикування колон для параду мою увагу привернув веселий гурт колядників зі смаглявим українцем африканського походження в козацькій шапці зі шликом. З’ясувалося, що хлопці й дівчата прибули до столиці Слобожанщини з містечка Українськ, що поблизу самісінького Донецька.

— На фестивалі, який традиційно проходить у Харкові, ми вперше, — розповідають керівниці колективу пані Тетяна й Оля.

Їм, учителям з краю, де гримить війна, дуже подобається чути оте «пані», яким тут одне до одного звертаються учасники свята. До речі, вони самі спілкуються такою щирою й добірною українською мовою, якої не те що на Слобожанщині, а й у столиці треба ще пошукати. Дівчата розповідають, що утворився їхній колектив торік досить несподівано: один із магазинів Українська запросив їх поспівати колядок і показати традиційний український вертеп. Зібрався чималий гурт знавців народних звичаїв. Наколядували вони тоді собі на костюми. У цих нових народних строях донеччани й приїхали на «Вертеп-фест».

Колядники з Попасної, що на Луганщині, тут уже вдруге.

— Колядин-дин-дин… З мішком походжаю, коляду збираю,— вітає мене малий міхоноша з містечка, якому під час війни дуже дісталося. — Дайте козі сала, щоб добре скакала.

Ірина Іванівна Нестеренко, яка керує гуртом, що складається переважно з учнів першої та двадцять четвертої міських шкіл, хвалиться, що колядницькі традиції після торішнього фестивалю у Харкові, в якому вони тоді взяли участь, ширяться нині і Луганщиною. Нинішнього року «Вертеп-фест» пройшов не лише в Попасній, а й у Лисичанську, Сєверодонецьку, Рубіжному. Пані Ірина скаржиться, що у їхньому краї, більша частина якого колись належала до Ізюмського козацького полку, тепер важко знайти й записати місцеві колядки. Коток русифікації нещадно прокотився цими землями. Отож довелося багато попрацювати, аби укласти репертуар.

На харківському вертеп-фесті можна було почути найрізноманітніші колядки. В обрядових піснях малих «Соловеєчків» з Рівненської області — волинські мотиви. А які в них костюми! Що не вдяганка, то шедевр. Особливо коза. Все, кажуть, робили своїми руками. Мали що показати і львівські студенти з Академії Лідерства. Колядники з Прикарпаття привезли Меланку й Василя — це новорічний обряд з традиційним перевдяганням фольклорних персонажів. Певна річ, найбільше на фестивалі було колядницьких гуртів зі Слобожащини: з батьківщини отамана Івана Сірка Мерефи, Богодухова, Ціркунів, Нової Водолаги… Водили козу і гурти з Харкова — студентської столиці України. Серед них — слухачі університету МВС, які колядують уже не перший рік.

За два дні фестивалю колядники побували у військовому шпиталі, сиротинцях, інших соціальних установах. Колядували й у магазинах, кав’ярнях, де для них не шкодували гостинців. А от у метрополітені правоохоронці робити це не дозволили. Мовляв, колядники збирають у підземці довкола себе багато людей, а це створює небезпечну ситуацію. Шкода, адже в попередні роки люди колядували.

Завершився фестиваль концертом вертепів у міському парку культури й відпочинку. Цього року в рамках дійства вперше пройшли етновечорниці, на яких колективи з різних регіонів обмінювалися традиціями народних колядок та вертепного дійства. На них також були запрошені представники етнічних спільнот Харкова.

Без перебільшення, у ці два дні столиця Слобожанщини стала центром єднання України. З неї на всю країну линула хвиля добра й радості.