Архів
Вівторок,
15 січня 2019 року

№ 4 (19651)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Нова «Альтернатива для Німеччини»?

НІМЕЧЧИНА. Праві політсили занесли до передвиборної програми можливість виходу з ЄС.

Докладніше...
Зухвалий напад

ПОЛЬЩА. У Гданську скоєно напад на мера міста.

Докладніше...
Напруження наростає

ТУРЕЧЧИНА стягує бронетехніку на кордон із Сирією.

Докладніше...
Компромісне перейменування

МАКЕДОНІЯ. Парламент затвердив конституційну поправку до зміни назви країни.

Докладніше...
Національні дебати

ФРАНЦІЯ. Президент закликав громадян брати активну участь у національних дебатах.

Докладніше...
Усе ще небезпечно

ЄГИПЕТ. Надзвичайний стан у країні продовжено ще на три місяці.

Докладніше...
Протест за протестом

У СЕРБІЇ не вщухають протести проти президента Олександра Вучича.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Традиції

I козу поводили, і рекорд встановили

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Фото автора.

Незвичайна подія відбулась у Харкові — українські колядники виконали на майдані Свободи, чи не найбільшому в Європі, колядку «Нова радість стала». При цьому суголосно вона звучала більш ніж у 30 містах і селах України, Великої Британії, Австрії, Німеччини, Нідерландів, Польщі.

— ЦЕ ІСТОРИЧНИЙ момент, тому що вперше Харків, східна столиця України, об’єднав українців із різних куточків світу, — каже організатор акції історик, археолог, дослідниця козацької доби на Слобожанщині Ірина Голубєва.

А сталося це на ІІІ Всеукраїнському фестивалі вертепів «Вертеп-фест 2019», у якому взяли участь близько 100 колективів і понад 1000 колядників з Луганської, Полтавської, Хмельницької, Донецької, Сумської, Київської, Дніпропетровської, Рівненської, Чернівецької, Львівської, Миколаївської та Харківської областей.

Почалося грандіозне дійство парадом колядницьких гуртів, які пройшли під бурхливі оплески харків’ян вулицею Сумською — від майдану Конституції побіля одного з найкращих у світі пам’ятників Кобзарю до площі Свободи.

Ще під час шикування колон для параду мою увагу привернув веселий гурт колядників зі смаглявим українцем африканського походження в козацькій шапці зі шликом. З’ясувалося, що хлопці й дівчата прибули до столиці Слобожанщини з містечка Українськ, що поблизу самісінького Донецька.

— На фестивалі, який традиційно проходить у Харкові, ми вперше, — розповідають керівниці колективу пані Тетяна й Оля.

Їм, учителям з краю, де гримить війна, дуже подобається чути оте «пані», яким тут одне до одного звертаються учасники свята. До речі, вони самі спілкуються такою щирою й добірною українською мовою, якої не те що на Слобожанщині, а й у столиці треба ще пошукати. Дівчата розповідають, що утворився їхній колектив торік досить несподівано: один із магазинів Українська запросив їх поспівати колядок і показати традиційний український вертеп. Зібрався чималий гурт знавців народних звичаїв. Наколядували вони тоді собі на костюми. У цих нових народних строях донеччани й приїхали на «Вертеп-фест».

Колядники з Попасної, що на Луганщині, тут уже вдруге.

— Колядин-дин-дин… З мішком походжаю, коляду збираю,— вітає мене малий міхоноша з містечка, якому під час війни дуже дісталося. — Дайте козі сала, щоб добре скакала.

Ірина Іванівна Нестеренко, яка керує гуртом, що складається переважно з учнів першої та двадцять четвертої міських шкіл, хвалиться, що колядницькі традиції після торішнього фестивалю у Харкові, в якому вони тоді взяли участь, ширяться нині і Луганщиною. Нинішнього року «Вертеп-фест» пройшов не лише в Попасній, а й у Лисичанську, Сєверодонецьку, Рубіжному. Пані Ірина скаржиться, що у їхньому краї, більша частина якого колись належала до Ізюмського козацького полку, тепер важко знайти й записати місцеві колядки. Коток русифікації нещадно прокотився цими землями. Отож довелося багато попрацювати, аби укласти репертуар.

На харківському вертеп-фесті можна було почути найрізноманітніші колядки. В обрядових піснях малих «Соловеєчків» з Рівненської області — волинські мотиви. А які в них костюми! Що не вдяганка, то шедевр. Особливо коза. Все, кажуть, робили своїми руками. Мали що показати і львівські студенти з Академії Лідерства. Колядники з Прикарпаття привезли Меланку й Василя — це новорічний обряд з традиційним перевдяганням фольклорних персонажів. Певна річ, найбільше на фестивалі було колядницьких гуртів зі Слобожащини: з батьківщини отамана Івана Сірка Мерефи, Богодухова, Ціркунів, Нової Водолаги… Водили козу і гурти з Харкова — студентської столиці України. Серед них — слухачі університету МВС, які колядують уже не перший рік.

За два дні фестивалю колядники побували у військовому шпиталі, сиротинцях, інших соціальних установах. Колядували й у магазинах, кав’ярнях, де для них не шкодували гостинців. А от у метрополітені правоохоронці робити це не дозволили. Мовляв, колядники збирають у підземці довкола себе багато людей, а це створює небезпечну ситуацію. Шкода, адже в попередні роки люди колядували.

Завершився фестиваль концертом вертепів у міському парку культури й відпочинку. Цього року в рамках дійства вперше пройшли етновечорниці, на яких колективи з різних регіонів обмінювалися традиціями народних колядок та вертепного дійства. На них також були запрошені представники етнічних спільнот Харкова.

Без перебільшення, у ці два дні столиця Слобожанщини стала центром єднання України. З неї на всю країну линула хвиля добра й радості.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Де найкомфортніше жити
Читати
В’язні сумління
Читати
Наводять порядок?
Читати
Чого ж «добру» пропадати...
Читати
Польща все ще манить
Читати
Не пройшли контролю
Читати
Від «бляхарів» — пенсіонерам
Читати
Пожежу ліквідовано
Читати
Порятували туриста
Читати





— Додали 6 гривень... І це все?

— Ні. Ось іще різдвяне привітання від уряду.

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове