Четвер, 10 січня 2019 року № 2 (19649)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19649/print.php?n=41105

  • Запитання — відповідь

Заповіт

Ліна ПАСЬКО.

«Маю поважний вік, слабке здоров’я, тож хочу скласти заповіт. Скажіть, будь ласка, кого можна призначити спадкоємцями, крім найближчих родичів, і що передається у спадок?» — цікавиться Петро С. із м. Прилук Чернігівської області.

ВІДПОВІДНО до статті 1233-ї Цивільного кодексу України, заповітом є особисте розпорядження особи на випадок своєї смерті. В ньому заповідач може призначити спадкоємцями одну або кількох фізичних осіб, незалежно від наявності з ними сімейних, родинних відносин, а також юридичну особу та інших учасників цивільних відносин (наприклад державу, територіальну громаду, музей). Однак заповідач має право не лише призначати спадкоємців, а й позбавляти права на спадкування осіб із числа спадкоємців за законом (діти, дружина, чоловік, батьки, рідні брати та сестри, дід, баба, рідні дядько і тітка тощо). Виняток становлять особи, які мають право на обов’язкову частку в спадщині. А ними відповідно до статті 1241-ї Кодексу є малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки. І вони спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов’язкова частка).

Згідно зі статтею 1236-ю Кодексу, заповідач має право охопити заповітом права та обов’язки, які йому належать на момент складання заповіту, а також ті права і обов’язки, які можуть йому належати у майбутньому.

Якщо заповідач розподілив між спадкоємцями у заповіті тільки свої права, то до спадкоємців, яких він призначив, переходить та частина його обов’язків, що є пропорційною до одержаних ними прав.

При складанні заповіту заповідач може заповісти все спадкове майно чи його частину і зробити це у вигляді як арифметичних спадкових часток (скажімо, одна друга чи дві третини), так і конкретизувати заповідане (автомобіль, мотоцикл, будинок, квартира тощо). Якщо заповітом була охоплена лише частина спадщини, то незаповідане майно перейде до спадкоємців за законом відповідно до черговості спадкування. До числа цих спадкоємців належать також спадкоємці за законом, яким інша частина спадщини була передана за заповітом.