Четвер, 10 січня 2019 року № 2 (19649)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19649/print.php?n=41101

  • Окупований Крим

Контроль і ще раз контроль

Григорій РУДЬ.

УКРАЇНСЬКА делегація в Мінську під керівництвом представника в Тристороній контактній групі (ТКГ) Євгена Марчука запропонувала ОБСЄ розпочати контроль в акваторії Керченської протоки, Азовського і Чорного морів. Про це написала перший віце-спікер парламенту Ірина Геращенко на своїй сторінці у «Фейсбуці».

«На ТКГ Марчук звернувся до ОБСЄ з пропозицією негайно розпочати постійний моніторинг безпекової ситуації в акваторії Керченської протоки, Азовського і Чорного морів. Нагадав, що мандат СММ ОБСЄ розповсюджується на всю територію України, отже, й на Крим, і на ділянки українсько-російського кордону. І запропонував встановити постійний пункт моніторингу СММ ОБСЄ в Керчі», — повідомила заступник голови ВР. За її словами, російська сторона при цьому «поводилась, як завжди», а під час переговорів «між рядками читалося, що РФ не готова до жодних конструктивних кроків і компромісів».

У страху очі великі

В АНЕКСОВАНОМУ Криму окупанти провели військові навчання з протиповітряної оборони із залученням зенітних ракетних комплексів С-400 «Тріумф». Вони передислокували грізну зброю, відпрацювали виявлення та знищення цілей умовного противника. Навчання завершились електронними пусками. Була уражена виявлена і супроводжена ціль, яка імітувала засоби повітряного нападу умовного противника. Окупанти відпрацювали згортання пускових та радіолокаційних установок, які згодом перебазувалися на нові позиції.

Керченська протока вилізла боком

У ЗВ’ЯЗКУ із суперечкою між Росією і Україною щодо Керченської протоки Конгрес США розглядає близько 10 законопроектів, спрямованих проти енергетичного сектору Росії.

Першою на розгляді конгресменів — рекомендаційна резолюція, в якій Конгрес висловлює незгоду з будівництвом газопроводу «Північний потік-2», який пов’яже безпосередньо Росію і Німеччину. «Північний потік-2» є інструментом, з допомогою якого РФ хоче посилити залежність країн-імпортерів, тому США закликають всіх партнерів Росії вийти з цього проекту.

Півострів поступово засихає

ОКУПАЦІЙНА влада Криму попереджає про проблеми з водою на півострові 2019 року.

«Якщо ми говоримо про східний регіон і центр, в тому числі Сімферополь, то ситуація для маловодного року трохи вище середнього, — визнав проблему так званий голова Держкомводгоспу Криму Ігор Вайль. — Це не було для нас несподіванкою, керівництву ми про це доповідали.

Чільник галузі Криму також повідомив, що останні півроку Феодосія, Судак, Ленський ра-йон і Керч користуються тільки підземними водами, оскільки водосховище спорожніло. Російські окупанти «розробляють кілька проектів для вирішення проблем з водою в Криму», поінформував І. Вайль. Зазначимо: не перший рік, але… До окупації півострова Росією Україна через Північно-Кримський канал забезпечувала близько 85% потреб Криму у прісній воді.

Лицемірство «защітніка рускіх»

«…РОСІЯ затримує мореплавство в Керченській протоці і в Азовському морі, вона завдає шкоди перш за все російськомовному населенню Маріуполя і Бердянська. Тому самому російськомовному населенню, яке, якщо вірити словам Путіна, він повсякчас хоче захистити, — наголосив в ефірі телеканалу «Прямий» у ток-шоу «Ехо України» політолог Віктор Уколов. — Чому завдає перешкод? Тому що «Азовсталь» і комбінат імені Ілліча, ці два велетенських комбінати, тісно пов’язані з морем. Так само, як і економіка Бердянська. Вони просто не можуть функціонувати без морських поставок і без продажу металопродукції через море». Він додав, що найбільших втрат через агресію РФ зазнає російськомовне населення. Це демонструє «лицемірство Володимира Путіна і його політики».

Помста за томос

ПІСЛЯ одержання томоса про автокефалію Православної церкви України в окупованому Криму можуть початися репресії проти представників нової церкви. Таке передбачення висловив архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент (Кущ) колишньої УПЦ Київського патріархату.

За його словами, «глава уряду Криму» Сергій Аксьонов заявив на одній із зустрічей, що митрополит Сімферопольський і Кримський Лазар (Швець) від УПЦ Московського патріархату «просив не чіпати» представників Київського патріархату, щоб це не відбилося на храмах МП на материковій Україні.

«Після отримання томоса ніщо і ніхто не може стримувати («владу Криму». — Ред.), крім Бога. Так, дійсно, можуть бути більш жорсткі дії стосовно церкви Київського патріархату після прийняття томоса», — заявив Климент.

Хоронять де можуть

НА КЛАДОВИЩАХ в окупованому Криму немає місць для поховання. Про це повідомляє «Апостроф». Скандал зчинився в окупованих Ялті й Алушті.

Кількість незаконних поховань збільшилась у 2016-2018 роках. Місцеві хоронять своїх померлих де можуть. У Великій Ялті до фактів незаконного захоронення ставляться лояльно. Там бракує землі, тому жителі селища Краснокам’янка копають могили для своїх родичів біля річки, яка впадає в море на території дитячого центру «Артек».