Четвер, 10 січня 2019 року № 2 (19649)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19649/print.php?n=41097

  • Новини АПК

Справа за парламентом

Руслана ЗІНЧЕНКО.

ЯК ВІДОМО, торік вітчизняні бджолярі зазнали найбільших за всю історію втрат через обробку сільгосппідприємствами полів сильнодіючими пестицидами, отрутохімікатами, не зареєстрованими в Україні, з порушенням регламентів їхнього застосування. За оцінкою Спілки пасічників України, загалом від цього загинуло близько 45 тис. бджолосімей. Окрім збитків пасічникам, масовий мор бджіл погіршив й імідж України на зовнішньому ринку, вважає голова спілки Володимир Стретович, «Інформація про це дійшла до інших країн, і український мед у деяких із них починає сприйматись як ризикована продукція», — повідомив В. Стретович.

Він поінформував, що бджолярі підготували законопроект, який передбачає кримінальну відповідальність за труїння бджіл, застосування конфіскатних агрохімікатів, а також вирубку дерев-медоносів.

Горіховий прорив

ТОРІК в Україні було зібрано понад 120 тис. тонн горіхів, що майже на чверть більше, ніж у 2017-му. За обсягами валового збору це третій результат у світі після Китаю та США. Досягти такого успіху вдалося завдяки сприятливим погодним умовам та збільшенню горіхових плантацій. Торік площа садів під волоським горіхом зросла приблизно на 3% — з 18,3 до 18,9 тисячі гектарів.

Поки що левову частку врожаю становлять горіхи, вирощені в приватних селянських господарствах, процент промислового їх виробництва — лише 14. Цього року закупівельні ціни нижчі ніж торік: на ринках за кілограм волоських горіхів пересічно просять 110 гривень.

Водночас, за оцінками експертів, при дотриманні технології рентабельність горіхового бізнесу може сягати 180%. За свої смакові властивості та якість український горіх високо цінується за кордоном, зокрема, в країнах ЄС, Туреччині та на Близькому Сході. Утім, останніми роками світовий ринок заполонили дешеві китайські волоські горіхи. Збивають світові ціни дешевим імпортом також Казахстан і Молдова.