Четвер, 10 січня 2019 року № 2 (19649)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19649/print.php?n=41090

  • Важливо

Земельні новації

Устина ГРЕЧАНЮК.

З 1 СІЧНЯ 2019 року набрав чинності Закон № 2498-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю», ухвалений 10 липня 2018-го.

Цей законопроект як врегульовує проблему колективної власності на землю, так і запобігає «аграрному» рейдерству. Зокрема, він передбачає наступні новації. Землі ліквідованих колгоспів передаються у власність територіальних громад. Процес розпаювання сільськогосподарських угідь має завершитись до 2025 року, при цьому несільськогосподарські землі повинні обов’язково переходити у комунальну власність.

Лісосмуги віднесено до земель сільгосппризначення. ОТГ можуть створювати комунальні підприємства і закріпляти лісосмуги в постійне користування, що дасть змогу зберегти їх від знищення.

Право орендувати польові дороги надано всім орендарям масивів. Земельні ділянки під такими шляхами, розташовані у масиві земель сільгосппризначення, можуть бути передані в оренду і використовуватися землекористувачем як для проходу (проїзду) до інших земельних ділянок, так і для вирощування агропродукції. Польові дороги, які обмежують масив, залишаються землями загального користування.

Інвентаризацію земель можуть ініціювати власники, орендарі земель або місцеві ради. Також із 1 січня 2019 року обмін земельної ділянки державної чи комунальної власності, розташованої у масиві земель сільгосппризначення, на іншу, розташовану в цьому ж масиві, здійснюється за умови, якщо обидві земельні ділянки мають однакову нормативну грошову оцінку або різниця між нормативними грошовими оцінками становить не більш як 10%.