Архів
Четвер,
10 січня 2019 року

№ 2 (19649)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша поштаСоняшникВербиченька
  • За рубежем
Шантаж через стіну

США. Президент Дональд Трамп екстрено звернувся з Овального кабінету до нації з промовою щодо бюджетної кризи.

Докладніше...
Узгоджують «розлучення»

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Стало відомо, коли парламент голосуватиме щодо ратифікації угоди про Brexit.

Докладніше...
Протест — лише мирний

ФРАНЦІЯ. Уряд готує законо-проект щодо жорсткішого покарання за насильство та мародерство під час вуличних мітингів.

Докладніше...
Вимагають поліпшення умов

ІНДІЯ. 200 мільйонів громадян вийшли на акції протесту.

Докладніше...
Невдала спроба

ГАБОН. Була зірвана спроба державного перевороту.

Докладніше...
Дещо розширили права

САУДІВСЬКА АРАВІЯ. Уряд поклав край «таємним розлученням».

Докладніше...
Востаннє перед зреченням

ЯПОНІЯ. Імператор Акіхіто виступив зі своїм останнім зверненням до народу перед зреченням.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Добра вість

Срібло, що дорожче за золото

Василь ПІДДУБНЯК.

Державне завдання нинішнього року з відтворення традиційного мешканця Дніпра — судака — значно перевиконав колектив державного підприємства «Новокаховський рибоводний завод частикових риб». У пониззя Славутича, а також Каховське водосховище і акваторію Південного Бугу в межах сусідньої Миколаївщини із заводських «інкубаторів» переселилося майже 300 тис. штук малька судака.

СЕРЕД любителів рибних страв саме судак цінується за багате на вітаміни ніжне нежирне біле м’ясо, у якому практично немає кісток.

Слідом за судаком на постійне «місце проживання» планово переселились і 50 тис. штук мальків річкового європейського сома. Нинішня погода, на півдні мало схожа на зимову, значно подовжила строки для відновлення природних популяцій аборигенних видів риб України.

Річна проектна потужність Новокаховського рибозаводу, введеного за чотири дні до початку 1986 року, становить близько 4,5 млн шт. дволіток рослиноїдних видів риб, зокрема коропа. Це одне з найбільших рибницьких підприємств не лише у Європі, а й у світі.

— Проектом передбачалося, що завод буде вирощувати лише дволіток рослиноїдних риб і вестиме зариблення Каховського водосховища, — розповідає директор підприємства Ігор Дикуха. — Проте ми пішли далі й власними силами опанували й інші перспективні технології риборозведення за рахунок хижих видів риб, традиційних мешканців Дніпра. Окрім дволіток рослиноїдних, ми вирощуємо цьоголіток не тільки коропа, щуки, судака, сома європейського, а й інших, зокрема рослиноїдних, видів риб, поповнюючи підірвані останнім часом запаси «живого срібла» у великих ріках України — Дніпрі, Дністрі, Південному Бузі, Київському, Канівському, Каховському водосховищах. Продовжуємо працювати і на малих ріках України — Прип’яті, Десні, Інгульці, інших. У найближчих планах — розводити навіть ляща і тарань.

— Ігорю Михайловичу, ви от згадали про рослиноїдних риб, а я подумав про синьо-зелені водорості, які буквально вбивають Дніпро та інші голубі артерії держави… Тим часом ці водорості — улюблений корм того ж білого товстолобика. З огляду на вельми тривожну ситуацію, що склалась останнім часом на водоймах держави, роль вашого підприємства у врятуванні річок України — незаперечна.

— Саме так! Тому серед головних завдань нашого державного підприємства — вселення передовсім у каскад дніпровських водосховищ риб, зокрема білого і строкатого товстолобика, білого амура, коропа, які живляться нижніми водоростями. Саме вони, без усякої «великої хімії», природним, а отже, безпечним для людей шляхом спроможні значно поліпшувати екологічний стан водойм, а попутно значно збільшити обсяги промислового вилову риби.

— Що ж, нелегкого рибальського щастя вам і вашому колективу, який сумлінно виконує важливі державні завдання, у новому році.

— Дякую за поздоровлення. Своєю чергою передайте всім читачам «Сільських вістей» наші щонайкращі побажання від усіх рибоводів Півдня України. Ми віримо у те, що і в нас нарешті розпогодиться — і нива родитиме, і риба буде водитися!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Пошанували найвищою нагородою
Читати
Відстоюватимуть у ЄСПЛ
Читати
Мають дати грошей
Читати
I надають, і позбавляють
Читати
Обстрілюють на всіх фронтах
Читати
Нові посвідчення для «чорнобильців»
Читати
Вони працюють
Читати
Вагонів менше, пасажирів більше
Читати
Загинули українці
Читати
До уваги опікунів тяжкохворих дітей
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове