Архів
Четвер,
10 січня 2019 року

№ 2 (19649)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша поштаСоняшникВербиченька
  • За рубежем
Шантаж через стіну

США. Президент Дональд Трамп екстрено звернувся з Овального кабінету до нації з промовою щодо бюджетної кризи.

Докладніше...
Узгоджують «розлучення»

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Стало відомо, коли парламент голосуватиме щодо ратифікації угоди про Brexit.

Докладніше...
Протест — лише мирний

ФРАНЦІЯ. Уряд готує законо-проект щодо жорсткішого покарання за насильство та мародерство під час вуличних мітингів.

Докладніше...
Вимагають поліпшення умов

ІНДІЯ. 200 мільйонів громадян вийшли на акції протесту.

Докладніше...
Невдала спроба

ГАБОН. Була зірвана спроба державного перевороту.

Докладніше...
Дещо розширили права

САУДІВСЬКА АРАВІЯ. Уряд поклав край «таємним розлученням».

Докладніше...
Востаннє перед зреченням

ЯПОНІЯ. Імператор Акіхіто виступив зі своїм останнім зверненням до народу перед зреченням.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Про це говорять

Повернути куплені ліки. Чи таке можливо?

Олена БЕГМА.

Великого резонансу набула нещодавня заява в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун про те, що віднині всі лікарські засоби можна буде повертати в аптеки. Зокрема, вона сказала таке: «З 1 січня 2019 року кожен українець зможе повертати в аптеки ліки. Коли аптека буде отримувати повернуті ліки, вона повинна перевірити, чи не були вони відкриті, що вони не були використані, що не була ушкоджена упаковка. Тоді вони безпечні й можуть бути повернуті…».

УТІМ, провізори в аптеках кажуть, що ні сном, ні духом не чули про таку всеохопну законодавчу новацію, і відмовляються «просто так» приймати вже придбані в них ліки і медприлади. До речі, чи не в кожній аптеці висить оголошення про те, що лікарські препарати та засоби не підлягають обміну і поверненню. Фармацевти посилаються на досі чинну постанову Кабінету міністрів України від 19.03.1994 р №172.

То кого ж слухати: очільницю МОЗ чи працівників аптек? Люди масово телефонують на «гарячу лінію» Міністерства охорони здоров’я, обурюються відмовами. Тож відомство на своєму сайті опублікувало делікатне роз’яснення, суть якого зводиться до наступного: Уляна Супрун мала рацію, проте є ряд «важливих нюансів», які істотно коригують суть сказаного очільницею МОЗ.

Річ у тому, що 1 січня набуває чинності Закон України від 23.11.2018 №2628-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів». Він вносить зміни до переліку вимог споживача щодо лікарських засобів та виробів медичного призначення. Віднині покупець має право впродовж гарантійного терміну повернути ліки в ту аптеку, де вони були куплені, й вимагати або гроші, або заміну товару на аналогічний препарат, наявний в аптечному закладі. Але! Лише у разі, якщо вони неналежної якості — зіпсовані. Щоб вам відшкодували гроші за недоброякісні ліки, ви маєте зберігати та надати чек про покупку в цій аптеці, паспорт, а також… зібрати купу довідок. Адже споживач має сам документально підтвердити, що товар неналежної якості.

У міністерстві привертають увагу людей, що погану якість товару покупцеві потрібно буде додатково підтвердити відповідними документами: висновком про якість ліків (видає лабораторія територіального органу Держлікслужби і/або уповноважені лабораторії), а також розпорядженням Держлікслужби про заборону обігу лікарського засобу. Ліки будуть повертатись і утилізуватися. Щодо кожного такого випадку Державна служба з лікарських засобів має з’ясувати, звідки взявся препарат: чи його аптека купила на базарі, чи постачальник завіз «лівий» товар, чи виробник припустився помилки тощо. Утім…

Існує ще один «нюанс», який дозволить аптекам все ж не прийняти у вас товар упродовж гарантійного строку, який для окремих лікарських засобів може тривати, до речі, до п’яти років. Провізори можуть стверджувати таке. Якщо ліки візуально в нормальному стані, то це аж ніяк не означає, що їхній склад не змінився. Ліки потрібно зберігати в певних температурних та інших спеціальних умовах. Гарантувати, що споживач тримав їх у температурному режимі, заявленому виробником, ніхто не зможе. Тож покупець сам винен, що препарат став недоброякісним. І спробуй «повоюй» із аптечною мафією.

Отже, який висновок? Якщо ви придбали хороший лікарський препарат, але потім згадали, що вдома вже є аналогічний і вам не потрібен ще один, повернути його ви вже не зможете. Інша річ, коли ви придбали препарат і згодом виявилося, що його якість не відповідає встановленим стандартам. Але довести це, як стає зрозуміло з усього сказаного вище, буде дуже складно (читай — майже неможливо).

Щоправда, Міністерство охорони здоров’я дало громадянам таку пораду. Аби уникнути купівлі недоброякісних ліків, у відомстві радять українцям перевіряти сайт Держлікслужби. На порталі можна переконатися, що препарати, які продаються в аптеках, не заборонені. Також, нагадали у МОЗ, на вимогу покупця провізори повинні показати документи стосовно якості продукції, зокрема сертифікат якості виробника.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Пошанували найвищою нагородою
Читати
Відстоюватимуть у ЄСПЛ
Читати
Мають дати грошей
Читати
I надають, і позбавляють
Читати
Обстрілюють на всіх фронтах
Читати
Нові посвідчення для «чорнобильців»
Читати
Вони працюють
Читати
Вагонів менше, пасажирів більше
Читати
Загинули українці
Читати
До уваги опікунів тяжкохворих дітей
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове