Архів
Четвер,
10 січня 2019 року

№ 2 (19649)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша поштаСоняшникВербиченька
  • За рубежем
Шантаж через стіну

США. Президент Дональд Трамп екстрено звернувся з Овального кабінету до нації з промовою щодо бюджетної кризи.

Докладніше...
Узгоджують «розлучення»

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Стало відомо, коли парламент голосуватиме щодо ратифікації угоди про Brexit.

Докладніше...
Протест — лише мирний

ФРАНЦІЯ. Уряд готує законо-проект щодо жорсткішого покарання за насильство та мародерство під час вуличних мітингів.

Докладніше...
Вимагають поліпшення умов

ІНДІЯ. 200 мільйонів громадян вийшли на акції протесту.

Докладніше...
Невдала спроба

ГАБОН. Була зірвана спроба державного перевороту.

Докладніше...
Дещо розширили права

САУДІВСЬКА АРАВІЯ. Уряд поклав край «таємним розлученням».

Докладніше...
Востаннє перед зреченням

ЯПОНІЯ. Імператор Акіхіто виступив зі своїм останнім зверненням до народу перед зреченням.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Духовність

Нова радість стала

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Перше Різдво в новому статусі Православної Церкви України відсвяткувала громада храму Івана Богослова на Харківщині. Після літургії у храмі лунали колядки автентичного гурту «Муравський шлях» та виступив з вертепом дитячий театр тіней недільної школи.

ГРОМАДА Івана Богослова заснована на початку 1991 року, ще до набуття Україною незалежності. Перша служба відбулася в день проголошення так званого ГКЧП. Тоді кожного, хто молився в храмі, проводжали додому агенти КДБ. Путч проваливсь, і після нього постала незалежна Україна, однак, незважаючи на це, у Харкові, де відбувся церковний собор, представники якого проголосили себе вірними московському патріархату, громаду чекали нелегкі роки випробовувань.

— Увесь цей час ми, по суті, перебували в облозі,— сказав у різдвяній проповіді настоятель храму о. Віктор Маринчак.

З цього приводу можна багато що згадати: і як пікетували церкву, коли її відвідував патріарх Філарет, і як тисли фіскальні та правоохоронні органи на підприємців, що прагнули допомогти громаді відбудувати зруйнований храм. До речі, майже повністю зруйновану будівлю тодішня харківська влада віддала громаді, мабуть, тому, що вважала її відновлення непосильною справою. Однак церква існує і повільно, не як хотілося б, але ж відбудовується. Головне, що сповнена вона духу віри і любові.

Сутужно велось громаді та її настоятелю і під час Майдану, адже вони були його учасниками. І, звичайно, мріяли про незалежну помісну українську церкву.

— Якщо при князеві Володимирі Русь хрестилася вперше, то нині маємо ще одне хрещення,— сказав єпископ Харківський Богодухівський ПЦУ Митрофан, після того як зачитав вітання з Різдвом Митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

У храм Івана Богослова на Різдво помолитися за Православну церкву України прийшли не лише її парафіяни, а й гості з інших громад, курсанти Харківського національного університету повітряних сил, частина яких прийняла причастя.

Аби виконати колядки, до храму завітав зразковий автентичний колектив «Муравський шлях», який ось уже 35 років збирає та записує пісенні перлини слобожанського фольклору і несе їх людям. До речі, колядку «Добрий вечір тобі, пане господарю», яку виконує хор імені Григорія Верьовки, вперше записано на Харківщині. Співав «Муравський шлях» разом із присутніми на різдвяному богослужінні харків’янами. У єднанні душ пролунала традиційна «Нова радість стала», а також колядки, зібрані учасниками гурту в фольклорних експедиціях по Слобожанщині, зокрема й у селі Артемівка Печенізького району.

Бурхливими оплесками зустріли й різдвяний вертеп, який показали в храмі учасники театру тіней, створеному при недільній школі. Діти читали вірші на різдвяну тематику і показували на екрані історію Святого Сімейства, народження Христа. «Зайшов» до храму й славетний філософ Григорій Сковорода, який співав власний повчальний вірш під мелодію «Оди до радості» Бетховена. Між іншим, у цьому вертепі поєдналося сучасне й майбутнє, барокові мотиви мелодій з сучасним репом.

У цей же час у притворі храму відбувався благодійний ярмарок, на якому продавали ласощі та іграшки, виготовлені парафіянами, а також вироби з металу, створені ветеранами АТО. Кошти, виручені на ярмарку, будуть передані у фонд допомоги військовим.

На фото автора: Різдво в храмі Івана Богослова.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Пошанували найвищою нагородою
Читати
Відстоюватимуть у ЄСПЛ
Читати
Мають дати грошей
Читати
I надають, і позбавляють
Читати
Обстрілюють на всіх фронтах
Читати
Нові посвідчення для «чорнобильців»
Читати
Вони працюють
Читати
Вагонів менше, пасажирів більше
Читати
Загинули українці
Читати
До уваги опікунів тяжкохворих дітей
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове