Архів
Четвер,
10 січня 2019 року

№ 2 (19649)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша поштаСоняшникВербиченька
  • За рубежем
Шантаж через стіну

США. Президент Дональд Трамп екстрено звернувся з Овального кабінету до нації з промовою щодо бюджетної кризи.

Докладніше...
Узгоджують «розлучення»

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Стало відомо, коли парламент голосуватиме щодо ратифікації угоди про Brexit.

Докладніше...
Протест — лише мирний

ФРАНЦІЯ. Уряд готує законо-проект щодо жорсткішого покарання за насильство та мародерство під час вуличних мітингів.

Докладніше...
Вимагають поліпшення умов

ІНДІЯ. 200 мільйонів громадян вийшли на акції протесту.

Докладніше...
Невдала спроба

ГАБОН. Була зірвана спроба державного перевороту.

Докладніше...
Дещо розширили права

САУДІВСЬКА АРАВІЯ. Уряд поклав край «таємним розлученням».

Докладніше...
Востаннє перед зреченням

ЯПОНІЯ. Імператор Акіхіто виступив зі своїм останнім зверненням до народу перед зреченням.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Подія

Бо так постановив Усевишній!

Василь ПІДДУБНЯК.

Фото прес-служби Президента.

Напередодні Різдва Христового, 6 січня, Україна отримала томос (указ) про автокефалію Православної церкви України (ПЦУ), підписаний Вселенським патріархом Варфоломієм. Саме урочистий ритуал передачі патериці митрополита й довгожданого томоса митрополиту Епіфанію офіційно завершив процедуру набуття Україною церковної незалежності.

ОДРАЗУ після Різдвяної літургії у Софії Київській Президент Петро Порошенко, схвильовано звертаючись до українців, сказав: «Ці тисячолітні стіни дочекалися нарешті на подію, про яку мріяло точно не одне покоління українців. Мріяло, молилось. І це стало можливим не лише зусиллями мене, грішного, і моєї команди, не лише зусиллями наших ієрархів церков, які продемонстрували єдність. Це стало можливим зусиллями десятків мільйонів українців, які в Україні й по всьому світові молилися, молилися багато поколінь, щоб Господь нам подав незалежну автокефальну помісну церкву».

І Всевишній почув благання мільйонів людей, хоч цю мольбу намагалися заглушити своїми голосами московські попи вкупі з Кірілом Гундяєвим і його посіпакою в духовних справах головним кремлівським куцаком.

За кілька тижнів до прибуття томоса у столицю у Львові Святійший Патріарх Київський і всієї України-Руси Філарет, коли йому вручали почесну нагороду «За інтелектуальну відвагу», зауважив: «Мало хто розумів, чому це Європа вся цікавиться, чи буде томос, чи не буде. Чому сприяли цьому Сполучені Штати Америки? Тому що це має епохальне значення — не тільки для України, але і для Європи і для всього світу. Але на цьому не треба опускати руки, не думати, що боротьба закінчилась. Як я вже своїм архієреям і духовенству сказав — це перемога під Сталінградом, але у Берлін ще далеко. Ще буде Курська дуга».

Образно сказано, бо повернення до автокефалії — процес непростий, болісний… Це підтвердив і випадок, що ставсь у Вінниці. Там напередодні Різдва священик УПЦ МП (РПЦУ) Віктор Парандюк зняв купол із храму Олександра Невського, розташованого на території Вищого професійного училища Департаменту поліції охорони, бо не захотів переходити в автокефальну церкву, і у храмі на території державної установи фактично займався антиукраїнською пропагандою. Як мало діяти керівництво училища? Правильно — розірвати угоду. А зняття купола?.. Це не Сталінград і не Курська дуга. Дай Боже, щоб до жорсткого протистояння за сценарієм головного гріховодника Росії Кіріла і його кремлівських дячків не дійшло. Зважаючи на ситуацію, у ПЦУ попередили про можливість релігійних провокацій у різних регіонах України.

Та народ український, який нарешті будує власну, вільну від московського рабства державу, — мудрий народ!

У своєму зверненні до українців Президент наголосив: «У кожного з нас є трохи від Фоми Невіруючого, який усе ставить під сумнів. Але не раз уже переконувалися, що для нас немає нічого неможливого, коли ми солідарні, коли ми всі діємо спільно як єдина українська політична нація». І далі: «Це стосується не лише томоса, але й Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Це стосується і безвізового режиму, і енергетичної, газової незалежності від Росії… Рівно, як і інших надскладних завдань, які ми вирішували протягом останніх п’яти років у рамках нашої української, європейської та євроатлантичної державницької стратегії».

Почесний патріарх в інтерв’ю телеканалу «Прямий» наголосив, що отримання томоса є важливою подією, бо без власної церкви держава не зможе довго проіснувати. Це добре розуміють московські «інтегратори» і підбурювані ними ті священики колишньої УПЦ МП, а нині Російської православної церкви в Україні, які відають, що коять. Недарма стали в позу: спільних богослужінь із об’єднаною українською церквою не буде! Та ж чи по-Божому це?..

На ще один суттєвий момент, пов’язаний із наданням томоса Україні, звертає увагу голова правління благодійного фонду «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко: «Чую подекуди розчарування, образу чи нерозуміння: чому Варфоломій не висвятив для України патріарха? Тому що мудрий. Віддавши нам те, що по праву є нашим, — автономну, а ще краще сказати — адміністративно повністю і безкомпромісно незалежну Церкву, він не дозволив нам стати релігійним хутором — сектою, зберігши в ширшій християнській родині.

Нас ніяк не принижує назва чи титул посади очільника церкви. Але ми залишаємось частиною чогось значно більшого — єдиної Христової церкви. Так, як це задумувалося в часи князя Володимира чи апостольських діянь».

Це чітка відповідь тим московським і проросійським (насправді — імперським) «просвітителям», які всіляко намагаються принизити значення томоса для розбудови на лише автокефальної церкви, а й воістину вільної України.

На фото: Вселенський патріарх Варфоломій підписує томос. Поруч із ним митрополит Епіфаній.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Пошанували найвищою нагородою
Читати
Відстоюватимуть у ЄСПЛ
Читати
Мають дати грошей
Читати
I надають, і позбавляють
Читати
Обстрілюють на всіх фронтах
Читати
Нові посвідчення для «чорнобильців»
Читати
Вони працюють
Читати
Вагонів менше, пасажирів більше
Читати
Загинули українці
Читати
До уваги опікунів тяжкохворих дітей
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове