Архів
Четвер,
10 січня 2019 року

№ 2 (19649)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша поштаСоняшникВербиченька
  • За рубежем
Шантаж через стіну

США. Президент Дональд Трамп екстрено звернувся з Овального кабінету до нації з промовою щодо бюджетної кризи.

Докладніше...
Узгоджують «розлучення»

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Стало відомо, коли парламент голосуватиме щодо ратифікації угоди про Brexit.

Докладніше...
Протест — лише мирний

ФРАНЦІЯ. Уряд готує законо-проект щодо жорсткішого покарання за насильство та мародерство під час вуличних мітингів.

Докладніше...
Вимагають поліпшення умов

ІНДІЯ. 200 мільйонів громадян вийшли на акції протесту.

Докладніше...
Невдала спроба

ГАБОН. Була зірвана спроба державного перевороту.

Докладніше...
Дещо розширили права

САУДІВСЬКА АРАВІЯ. Уряд поклав край «таємним розлученням».

Докладніше...
Востаннє перед зреченням

ЯПОНІЯ. Імператор Акіхіто виступив зі своїм останнім зверненням до народу перед зреченням.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Президентські перегони стартували

Михайло ГУБАШ.

Мал. А. Василенка.

Останнього дня 2018-го розпочався процес чергових виборів президента України, призначених на 31 березня поточного року. Цієї події з нетерпінням чекають українці: хтось у надії, що чинного Главу держави буде переобрано на другий термін, а дехто — сподіваючись на іншого гаранта Конституції. Отже, процес «здійснення мрій і сподівань» розпочався.

ХТО Ж може претендувати на найвищу державну посаду? За Основним Законом, кандидат у президенти повинен бути громадянином України, який досягнув 35-річного віку і протягом останніх десяти років проживав у ній. Є ще вимога щодо володіння державною українською мовою, але з цим проблем у жодного кандидата, треба сподіватися, не виникне.

Дати і кандидати

ПЕРЕГОНИ триватимуть 90 днів. Висування кандидатів політичними партіями або шляхом самовисування на посаду президента та подання документів до ЦВК триватиме до 3 лютого. Реєстрація кандидатів на пост Глави держави триватиме по 8 лютого. Перший тур голосування відбудеться у неділю, 31 березня, а якщо жоден кандидат не набере понад 50 відсотків голосів, то другий тур має відбутися 21 квітня.

Про свої президентські амбіції ще до початку офіційної кампанії заявили понад два десятки політиків і діячів. Першими документи на реєстрацію подали шестеро претендентів: екс-міністр екології Ігор Шевченко, екс-керівник Служби безпеки України голова партії «Справедливість» Валентин Наливайченко, юрист-правозахисник Володимир Ратуш, голова Аграрної партії Віталій Скоцик, міський голова Львова Андрій Садовий та лідер «Руху простих людей» Сергій Каплін.

Кошторис волевиявлення

ВИБОРИ чільника держави — справа недешева і потребує значних коштів на їх організацію. На своєму черговому засіданні 3 січня Центральна виборча комісія затвердила кошторис, який на проведення президентських виборів цього року передбачає понад 2 мільярди 354 мільйони гривень. На функціонування Держреєстру виборців виділяється понад 223 мільйони гривень. Окрім того, ЦВК затвердила кошторис власних видатків на підготовку та проведення виборів президента України в сумі понад 266 мільйонів гривень. Ну а кандидат або партія, яка його висунула, перед поданням до Центрвиборчкому документів має внести грошову заставу в розмірі 2,5 млн гривень.

П’ятеро — у кандидати, один — «відпочивати»

ЦВК ЗАРЕЄСТРУВАЛА першого кандидата в президенти. Ним став колишній міністр екології в постмайданівському уряді Яценюка самовисуванець Ігор Шевченко. Разом із тим члени Центральної виборчої комісії відмовили в реєстрації правозахиснику з Броварів, що поблизу Києва, Володимиру Ратушу. Як пояснив член ЦВК Леонід Шипілов, таке рішення пов’язане з невідповідністю поданих Ратушем документів чинному законодавству. Зокрема, за його словами, не було подано виписку про внесення обов’язкової грошової застави у розмірі 2,5 млн гривень, а також виявлено помилки в оформленні заяви й автобіографії.

8 січня Центрвиборчком зареєстрував ще чотирьох кандидатів: Андрія Садового, Валентина Наливайченка, Сергія Капліна і Віталія Скоцика (самовисуванець).

Центрвиборчком — до суду

РОЗГЛЯНУВШИ подання Міністерства закордонних справ України, Центральна виборча комісія закрила дільниці для голосування в Росії. «Люстрації» піддали п’ять закордонних виборчих дільниць, які раніше працювали у дипломатичних представництвах України на території РФ — у Москві, Санкт-Петербурзі, Ростові-на-Дону, Єкатеринбурзі та Новосибірську, перенісши їх до посольств України в Грузії, Казахстані та Фінляндії. За словами міністра закордонних справ Павла Клімкіна, таке рішення ЦВК зумовлене питаннями безпеки наших співгромадян.

Партія «Опозиційний блок» подала позов про незаконність постанови Центральної виборчої комісії, але Шостий апеляційний адміністративний суд Києва його не задовольнив. В «Опоблоці» з цим не змирились і заявили, що оскаржуватимуть рішення в Касаційному адміністративному суді у складі Верховного суду.

Чи стануть перші останніми?

ПЕРЕФРАЗОВУЮЧИ відому християнську притчу про працівників у винограднику (від Матвія 20:1—16), саме такий висновок можна зробити з того, що фаворити соціологічних опитувань не поспішають до Центрвиборчкому для реєстрації. Йдеться передусім про тих, хто вже не перший місяць веде активну передвиборну боротьбу з допомогою бігбордів та іншого роду піар-акцій: очільницю партії «Батьківщина» Юлію Тимошенко, чинного Президента України Петра Порошенка, лідера Радикальної партії Олега Ляшка, кандидата від «Опозиційної платформи — За життя» Юрія Бойка та лідера «Громадянської позиції» Анатолія Гриценка.

На думку голови Комітету виборців України Олексія Кошеля, пік реєстрації кандидатів припаде на кінець поточного місяця, особливо на День соборності України — 22 січня: «Гадаю, що багато кандидатів спробують зареєструватись у День злуки, щоб привернути увагу до себе, говорити про соборність, єдність, говорити красивими гаслами».

Чи справдиться це передбачення глави КВУ, дізнаємося незабаром. Як згодом довідаємось і про те, чи виконає переможець вимогу «Хто з вас великим бути хоче, нехай буде він вам за слугу»...

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Пошанували найвищою нагородою
Читати
Відстоюватимуть у ЄСПЛ
Читати
Мають дати грошей
Читати
I надають, і позбавляють
Читати
Обстрілюють на всіх фронтах
Читати
Нові посвідчення для «чорнобильців»
Читати
Вони працюють
Читати
Вагонів менше, пасажирів більше
Читати
Загинули українці
Читати
До уваги опікунів тяжкохворих дітей
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове