Архів
Четвер,
10 січня 2019 року

№ 2 (19649)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша поштаСоняшникВербиченька

Соняшник № 745

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО. Малював Олексій КОХАН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Мандрівка в дивосвіт

Хвiст гачком, а нiс п’ятачком

Прийдешній 2019-й за східним календарем — рік Свині. Здавалось би, кого можна здивувати цією істотою в Україні? Багато хто вважає її одвічно «нашою» твариною. Втім…

СПЕРШУ свиня примандрувала до нас разом із ордами кочових племен-завойовників, які колись набігали на українські землі зі сходу, тобто з територій, де сьогодні розташовані Китай, Монголія, Корея, В’єтнам. Услід за воїнами рухалася обслуга — інтенданти. Вони й гнали, зокрема, стада свійських тварин. Для чого? Щоб воїнам було чим харчуватись…

Але то були свині не такі, як нині. Десь чотири століття тому на наші землі з англійського графства Йоркшир було масово завезено білих свиней. Вони добре прижилися в Україні і дали чимале потомство. Ось який «шляхетний» родовід мають свійські свині, які в Україні рохкають чи не на кожному сільському обійсті.

Хтось цінує свиней тільки за смачні сало і м’ясо. Проте, щоб знали, вони розумні і кмітливі. Це науково доведений факт: за рівнем інтелектуального розвитку серед тварин свині перебувають на четвертому місці, поступаючись лише дельфінам, слонам і шимпанзе. Водночас вони ще й добре піддаються дресируванню.

До того ж при спілкуванні з людиною здатні виявляти емоції. Наприклад, лащитися до своїх господарів (ясна річ, мова про свинок спеціально виведеної карликової породи, яких нині подекуди утримують удома як домашніх улюбленців).

Окрім того, паця не лише розумна, а й охайна істота. Так що дарма, коли хочуть дорікнути людині-бруднулі, кажуть: «Як у свинарнику». Свиня ніколи не ходить «у туалет», де доведеться. Вона завжди справляє нужду у певному місці. А всю іншу територію в своїх володіннях утримує в чистоті.

Разом із тим тваринка ще й має гострі слух і нюх. Через що їх використовують для пошуку трюфелів, прихованих від людських очей під землею. Такі гриби вважаються делікатесом і коштують близько 600 євро за 1 кг! А іноді свині навіть перебувають на службі у поліції і винюхують наркотики.

Вчені також з’ясували, що за формулою крові, складом та засвоюваністю їжі свиня стоїть до людини ближче, ніж інші тварини, за винятком мавп. Вона й хворіє тими ж хворобами, що й людина, і лікувати її можна такими ж ліками, що й людей.

А заслуги свинок перед світовим мореплавством у середні віки взагалі важко переоцінити. Тоді ж іще не було радарів і локаторів. Їх (тільки не дивуйтеся) заміняла свиня, яка за тих часів була своєрідним повноправним членом команди кожного корабля. У морі чи океані судну часто доводилося курсувати в умовах суцільного туману або безмісячної ночі. Щоб у такій безпросвітній імлі не зіштовхнутися з іншим кораблем, мореплавці виганяли на палубу… свиню. Ясна річ, та зчиняла вереск. Він був настільки пронизливий, що його зазвичай було чути далеко довкола. Це й була унікальна «сирена» — сигнал іншим кораблям про перешкоду по їхньому курсу. В такий спосіб у середні віки свині врятували від зіткнень чимало суден!

До речі, чи замислювалися ви над тим, чому скарбнички найчастіше мають форму саме пухкенької паці? В Середньовічній Англії все домашнє начиння робили зі спеціального сорту глини, який називався «pygg» (піг). У посуді з цієї глини люди частенько зберігали свої накопичення і називали їх «pygg jar». Пізніше термін змінився і отримав назву «pig bank», а через те що слова звучать абсолютно однаково, скарбнички почали робити у вигляді свиней.

Версія для друку          До списку статтей

Хитрий квадрат

Яке б слово не розгадати, воно однаково читається і по горизонталі, і по вертикалі.

1. Переносна кімнатна лава для сидіння.

2. День, коли врочисто відзначають якусь хорошу знаменну дату.

3. Удар по щоці долонею під час сварки.

4. Грецький острів в Іонічному морі, який, за легендою, є батьківщиною Одіссея, героя Троянської війни.

5. Невелика прісноводна риба ряду окунеподібних, що має видовжене тіло світло-жовтого забарвлення.

 

Загадка

Стоїть на дорозі, усім заважає: хто йде, той штовхне, а з дороги ніхто не прийме.

 

Ребус

Яка народна примовка про погоду тут заховалася?

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове