Архів
Четвер,
10 січня 2019 року

№ 2 (19649)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша поштаСоняшникВербиченька

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Позбуваємося сажі

ТІ, В КОГО у хаті пічне опалення, знають, наскільки небезпечне накопичення сажі в димоході.

Наслідки від займання сажі можуть бути найтяжчі. Вона спалахує несподівано і миттєво, полум’я надто високе, і загасити пожежу буває вкрай важко.

Тож не зайве нагадувати про необхідність регулярного чищення коминів від сажі перед початком опалювального сезону. Серед зими трусити сажу, а це, як сказано, дуже потрібно робити, традиційним способом не так уже й просто.

Дещо полегшити ситуацію, а саме зменшити небажане накопичення в димоході, допоможе свіже картопляне лушпиння. Після приготування страв з картоплі її лушпиння слід періодично спалювати сирим у печі або в плиті.

Відтак димар наповнюється гарячою парою, яка розм’якшує сажу і тягою виноситься назовні.

Таким чином можна очищати комин узимку, проте щойно закінчиться опалювальний сезон, слід ретельно прочистити всі димарі традиційним способом.

Версія для друку          До списку статтей

ДО РЕДАКЦІЇ звернувся В.Т. Мартиненко з Полтавщини з проханням розповісти про агротехніку вирощування саджанців волоського горіха з насіння. Тож подамо розгорнутий матеріал з описом двох способів одержання молоденьких деревець — висівання горіхів одразу на постійне місце або з подальшим пересаджуванням сіянців. Сподіваємось, наші поради стануть у пригоді всім, хто хотів би мати у своєму садку горіх або й закласти цілу горіхову плантацію. А справа вельми перспективна — ця культура в нас чудово росте і дає гарні врожаї.

Попередніми роками багато хто на селі, радіючи проведенню до хат газу, розвалив піч, а дехто й грубу, і тепер шкодують. Втім, далекоглядні господарі так не вчинили, дбають про цегляну споруду. Однак інколи трапляється прикрість: пічка або грубка дає тріщини. Це не тільки негарно, а й створює загрозу для життя мешканців. Отже, повідаємо, як їх позбутись.

Мала перепілка, і яєчка несе маленькі, але які ж вони корисні й навіть цілющі для людського організму. В одному з матеріалів наступного випуску вони «поміряються силою» з курячими і здобудуть упевнену перемогу. Дізнавайтеся, чому.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове