Архів
Четвер,
10 січня 2019 року

№ 2 (19649)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша поштаСоняшникВербиченька

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Свої корми для птиці

СКІЛЬКИ б і яких не існувало комбікормів, більшість господарів, однак, віддає перевагу випробуваним роками способам догляду за домашньою птицею, згодовуючи їй те, що виростили на своєму городі. Тому домашні яйця та тушки «маркуються» як продукти найвищого ґатунку.

Коренеплоди

У холодний період року основну складову соковитих кормів у раціоні домашньої птиці мають становити коренеплоди. Вони багаті на мінеральні речовини, крохмаль, клітковину і вітаміни. Курям, індикам, качкам та ін. можна згодовувати нестандартні коренеплоди моркви і буряка, дрібну, але не зелену картоплю.

Дуже корисна для домашньої птиці бруква. Її у нас вирощують мало, а даремно. Бруква скоростигла, дуже врожайна, надзвичайно багата на вітамін С і прекрасно зберігається до наступного сезону в звичайному погребі. Гірчичні олії цього коренеплоду сприяють оздоровленню кишечнику птиці і його активній роботі.

Всі коренеплоди і картоплю згодовують у подрібненому вигляді. У раціоні курчат на відгодівлі, гусей і качок вони мають становити понад половину, а в раціоні курей-несучок — не менше третини всіх кормів.

Вітамінна зелень

Дуже важливо забезпечувати птицю на відгодівлі й курей-несучок каротином. Влітку вони отримують його у потрібній кількості, скльовуючи зелень. Але взимку і більшу частину весни необхідно давати прикорм із високим умістом каротину. Окрім моркви, його багато в сіні, висушеній зелені. Зауважимо: якщо ви не заготували її минулого сезону, не забудьте зробити це наступного. Взимку в годівниці піде все: бурякова гичка, петрушка, кропива, зокрема й глуха.

Не давайте цим травам цвісти, зрізайте їх у фазі бутонізації і висушуйте, підвішуючи в затінку під навісом. Кропива і глуха кропива швидко відростають знову. За сезон можна зробити чотири-п’ять зрізів.

Висушене бадилля попередньо подрібнюють і додають у вологий корм. Кури на такій підгодівлі несуть особливо смачні яйця з великим червоним жовтком.

Капуста

Великої помилки припускаються господарі, які в зимовий період дають гусям виключно зерновий корм. Гуси переважно травоїдна птиця. Тому в зимовий період у їхній раціон неодмінно слід включати капустяне листя. Дорослому племінному поголів’ю гусей рекомендується згодовувати не менш як 100 г свіжої капусти на кожну голову на добу.

Проростки

Вітамінний корм для птиці можна одержувати в домашніх умовах у будь-який час року, якщо запастися зерном, що не пройшло гарячої обробки. Це може бути овес, ячмінь або кормові сорти ярої пшениці.

Зерно насипають у неглибокий піддон і заливають невеликою кількістю води. Всотуючи воду, воно бубнявіє і починає проростати. Пророщуване за кімнатної температури зерно буває готовим до згодовування вже на п’яту-шосту добу. Проростаючи, зерно збагачується біологічно активними речовинами, запасені в ньому поживні речовини переходять у доступнішу форму і краще засвоюються птицею.


Версія для друку          До списку статтей

ДО РЕДАКЦІЇ звернувся В.Т. Мартиненко з Полтавщини з проханням розповісти про агротехніку вирощування саджанців волоського горіха з насіння. Тож подамо розгорнутий матеріал з описом двох способів одержання молоденьких деревець — висівання горіхів одразу на постійне місце або з подальшим пересаджуванням сіянців. Сподіваємось, наші поради стануть у пригоді всім, хто хотів би мати у своєму садку горіх або й закласти цілу горіхову плантацію. А справа вельми перспективна — ця культура в нас чудово росте і дає гарні врожаї.

Попередніми роками багато хто на селі, радіючи проведенню до хат газу, розвалив піч, а дехто й грубу, і тепер шкодують. Втім, далекоглядні господарі так не вчинили, дбають про цегляну споруду. Однак інколи трапляється прикрість: пічка або грубка дає тріщини. Це не тільки негарно, а й створює загрозу для життя мешканців. Отже, повідаємо, як їх позбутись.

Мала перепілка, і яєчка несе маленькі, але які ж вони корисні й навіть цілющі для людського організму. В одному з матеріалів наступного випуску вони «поміряються силою» з курячими і здобудуть упевнену перемогу. Дізнавайтеся, чому.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове