П’ятниця, 4 січня 2019 року № 1 (19648)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19648/print.php?n=41074

  • Обереги нашого народу

Усім свічкам свічка

Олена ГРИГОРЕНКО.

Виготовлена волинськими пасічниками свічка потрапила до Книги рекордів України.

ВОНА суцільнолита, з натурального бджолиного воску і по праву може називатися Братською свічею, адже на її створення впродовж року збирали і жертвували віск дві сотні пасічників — членів братства бджолярів Землі Волинської «Ройовий Стан». Звідусіль назбиралось його стільки, що на виготовлення свічки знадобилося дві доби. І вона видалася нівроку: заввишки 183 сантиметри, а завважки 80 кілограмів. Між іншим, назбирати стільки воску — завдання не з легких навіть для двох сотень пасічників. Адже з однієї рамки можна взяти 80-100 грамів цієї органічної речовини. Та й на них бджолосім’я має довго працювати.

Такої гігантської свічі ще не виготовляв ніхто. Волинські бджолярі виставили її на оглядини на «медовому» святі Братської свічі, що відбулось у Луцьку на Театральному майдані. У його рамках провели ярмарок-продаж оздоровчих продуктів бджільництва, на якому лучани і гості міста змогли скуштувати і придбати різні сорти меду, смаколики з медом, лікувальні препарати, медову косметику, віск і вироби з нього. Вокальні колективи Волині розважали гостей дійства колядками, щедрівками, іншими обрядовими піснями. Там же експерти національного проекту «Книга рекордів України» зафіксували рекорд. Про що вручили диплом голові братства бджолярів Землі Волинської «Ройовий Стан» Володимирові Дмитруку та його заступникові Антону Шотіку.

Приймаючи його до рук, головний волинський бджоляр зауважив: «Із давніх-давен українські пасічники мали свою — братську — свічу-оберіг. Тепер і ми, як гідні нащадки, матимемо свою. Вона оберігатиме пасічників, оберігатиме Україну».

Рекордсменка вдалася не лише високою, а й напрочуд гарною. На ній викарбував орнамент і напис славетний волинський різьбяр по дереву Віктор Мазур.

Запалюватимуть Братську свічку-оберіг на великі християнські свята. А між ними вона зберігатиметься у Свято-Юрієвському храмі Луцька або ж у музеї братства в селі Баїв, що неподалік міста.

До речі, луцьким майстрам належить іще один рекорд у царині, сказати б, монументального медового мистецтва. Кілька місяців тому в селищі Маневичі Віктор Семенюк та його син Віктор Щасливий виготовили із низьковуглецевої сталі скульптуру бджоли, на яку вже подано заявку до Книги рекордів Гіннесса. Уявіть собі комашку-трудівницю заввишки 3,3 метра і завдовжки 2,6 метра, з розмахом крил 2,5 метра, ще й вагою понад 400 кілограмів. Вона присіла на квіточку — збирає медок…