П’ятниця, 4 січня 2019 року № 1 (19648)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19648/print.php?n=41068

  • Лікування без ліків

Помічна капуста

Микола ЮРЧИШИН.

Цей овоч відомий як джерело аскорбінової кислоти. У ста грамах капустяного листя міститься близько 50 міліграмів вітаміну С. Через півроку зберігання капусти в погребі його запас зменшується понад третину. Однак у квашеній капусті вітаміну С ще більше, ніж у свіжій, а вміст вітаміну Р в ній збільшується у двадцять разів. Крім вітамінів, у цьому овочі є безліч інших речовин, корисних для організму. Це, зокрема, мікроелементи сірки, фосфору, калію і кальцію. Калій підтримує повноцінну роботу серцевого м’яза, перешкоджає утворенню тромбів, знижує вміст холестерину в крові. Кальцій і фосфор сприяють зміцненню зубів, кісток, волосся і нігтів.

— БІЛОКАЧАННА капуста використовувалася в народній медицині ще до нової ери, — розповідає лікар-дієтолог Київської міської лікарні №1 Раїса Андріївна Задорожна. — За тисячоліття був накопичений великий досвід застосування цього овоча з лікувальною метою. Але, звичайно, бажано використовувати капусту, вирощену без хімії.

Взимку людям часто допікає кашель. Лікувати його дієтологи та знавці народної медицини радять капустою з медом. Для цього вибирається свіжа і стигла головка. Її листки повинні бути тугими і міцними. Необхідно відокремити листок так, щоб він не був порваний. Його слід замочити на кілька хвилин у теплій воді. Після цього витягнути з води і розкласти на пласкому тарелі, акуратно розправляючи.

Затим треба змастити натуральним медом поверхню листя. Мед попередньо прогрівають на водяній бані. Прикласти листок до грудної клітки намащеним боком. Щоб надійно тримався, обв’язатися рушником.

Процедуру рекомендується проводити на ніч. Вранці капустяний листок знімають, шкіру витирають рушником насухо.

Раїса Андріївна назвала ще декілька рецептів від різних недуг.

Капусту можна квасити з різними приправами, фруктами і овочами. В діжку шарами кладеться нашаткована капуста, між якими розрізані навпіл або цілі качани, придатні для салатів. Їх споживання допомагає при закрепах.

Листки білокачанної капусти зарадять і при набряках ніг. Потрібно спочатку добре пом’яти їх у руках. Тоді накласти на ногу, закріпити з допомогою бинта або марлі і тримати до ранку.

Капустяне листя допомагає позбутися синців, що утворилися після ударів. Його прикладають у вигляді компресу і залишають на ушкодженому місці до повного висихання. Перш ніж прикласти листок, його варто простукати молотком або розсікти ножем. Так він швидше віддасть сік.

Дуже помічна капуста у лікуванні мастопатії. Вона дає прекрасні результати. Капустяна терапія повинна починатись у жінок за п’ять днів до настання менструального циклу. У пору менопаузи лікування можна починати в будь-який день. Технологія проста — листок капусти треба прикласти до грудей і надіти бюстгальтер. Протягом дня компрес треба час од часу оновлювати. Курс лікування — чотири місяці. Після цього хвороба відступає.

Від прищів добре допомагає маска, приготовлена з капустяного соку. Він прекрасно живить шкіру, забезпечує її всіма необхідними вітамінами, причому прищі підсихають моментально після його застосування. На обличчі капустяну маску потрібно тримати протягом двадцяти хвилин. Після цього шкіру обличчя слід обмити теплою водою і зволожити кремом. Процедуру варто робити тричі на тиждень протягом місяця. Місячна перерва, й за потреби таку маску можна буде накладати знову. В разі, коли мають місце поодинокі висипання прищів, капустяний сік теж вельми ефективний. Кожні дві години слід змащувати ним кожен прищик. Можна застосовувати при цьому сік квашеної капусти — він має сильніший підсушувальний ефект.

Для збивання температури тіла використовують сухий капустяний лист, який слід прикласти до шиї і обмотати бавовняною хусткою. Компрес потрібно міняти кожні дві години. Температура знижується завдяки тому, що капуста забирає жар, відбувається очищення дихання. При сильних ангінах і важких формах бронхіту терту капусту у вигляді компресу прикладають до ділянки горла. Вже після першої процедури капустяний компрес надасть значне полегшення.

Для лікування геморою п’ють капустяний розсіл. Його підігрівають на водяній бані, починають вживати з двох чайних ложок зі збільшенням дози до половини склянки. Приймають розсіл двічі на день за півгодини до їди. Він допомагає усунути запалення, сприяє зміцненню імунітету і надає допомогу в боротьбі з гемороїдальними кровотечами.

При частій печії капустяний листок потрібно з’їдати щодня за десять хвилин перед сном. Крім усунення печії, налагодиться сон, не дошкулятимуть здуття живота і бродіння в ньому.

Для усунення шишок від уколів потовчене капустяне листя прикладають на місце ін’єкцій. Після кількох сеансів шишки зникнуть.

Компрес зі свіжого листя капусти багатьом допомагає полегшити головний біль. Необхідно зняти з качана верхні свіжі листки і в лежачому положенні прикласти їх на скроні та лоб. Поступово листя нагріватиметься. Відтак його замінюють прохолоднішим свіжим.

Компрес із капустяного листя застосовується і для усунення запалення вен при варикозі. Готується він так. Капустяний листок розкочується качалкою або його відбивають. Поверхню змащують соняшниковою олією і прикладають до вени в місці запалення. Фіксують бинтом і залишають на добу. Процедуру варто повторювати щодня протягом місяця.