П’ятниця, 21 грудня 2018 року № 98 (19645)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19645/print.php?n=40979

  • З приводу

Нові держіспити для студентів-медиків

Олена КОЩЕНКО.

Для перевірки знань студентів, які навчаються у медичних закладах вищої освіти, не так давно був запроваджений іспит, який проводить та адмініструє Центр тестування при МОЗ. Це КРОК-1, який складають на 3-му курсі, та КРОК-2 — на випускному. Проте міністерство оголосило про запровадження з наступного року нової системи комплексного оцінювання знань студентів медуніверситетів — Єдиного державного кваліфікаційного іспиту (ЄДКІ).

ЗГІДНО з урядовою постановою, він складатиметься з чотирьох елементів: іспиту КРОК (отже, його не скасовують), тестування з англійської, тестування з основ медицини вже за світовими стандартами та окремого іспиту з практичних навичок, організованого медуніверситетом.

Прикметно, що міжнародний іспит з фундаментальних основ медицини проводитиме і перевірятиме спеціально акредитована для цього іноземна агенція. Водночас окремий практичний клінічний іспит відбуватиметься у вигляді моделювання різноманітних екстрених ситуацій із реальними або «стандартизованими» пацієнтами. Під час нього перевірятимуть не лише практичні навички студента, здобуті під час навчання (вміння проводити медичні маніпуляції та спілкуватися з пацієнтами), а й психологічну готовність майбутнього лікаря допомагати людям, застосовуючи отримані теоретичні знання. МОЗ обіцяє розробити докладні інструкції щодо оцінювання результатів і загального порядку проведення такого випробування.

З огляду на поки що все ж низький рівень володіння українськими студентами англійською, найуживанішою у світі мовою, такий екзамен, та ще й професійного спрямування, може стати для багатьох із них великим каменем спотикання. Адже водночас з’ясовуватиметься і здатність студента опановувати літературу іноземною мовою. Тож МОЗ пішло на деякі поступки. Так, першого року запровадження ЄДКІ, у 2019-му, студенти складатимуть іспит з тієї іноземної мови, яку вивчали в університеті (у когось це може бути німецька, французька, іспанська та ін.). Проте з 2020-го всі здаватимуть іспит тільки з англійської мови професійного спрямування. Адже англійська — найуживаніша мова у медичній науці, тому студенту необхідно володіти базовим рівнем, щоб набувати актуальні знання. Іспит з іноземної мови професійного спрямування складатимуть за спеціальностями: «Стоматологія», «Медицина», «Медична психологія», «Фармація, промислова фармація», «Педіатрія».

І наостанок іще про таке. Кожен із компонентів ЄДКІ можна перескласти лише один (!) раз, якщо при попередньому складанні іспиту студент не набрав мінімального прохідного бала. В разі, коли студент повторно не складе один із компонентів ЄДКІ, він буде відрахований відповідно до статті 46-ї Закону України «Про вищу освіту». Тобто буде тільки дві спроби пройти професійне випробування. «Завалиш» удруге якийсь екзамен — вилетиш із універу…

Саме це положення експерти називають принциповим для успішного реформування системи вищої медичної освіти в Україні. Адже її головною кінцевою метою є те, щоб медуніверситети випускали, справді, конкурентоздатних і за світовими мірками лікарів — професійно грамотних, практично компетентних і високоморальних, здатних підвищувати свій фаховий рівень у майбутньому. Їх нині найбільше не вистачає суспільству. На жаль, поки що чимало студентів медвишів, а надто здобувачів освіти на комерційній основі — це якраз ті випускники шкіл, які ледь подолали мінімальний пороговий бар’єр, складаючи тести ЗНО. Таких, уявіть, серед нинішніх студентів медвишів аж дві третини. Після запровадження нової системи комплексного оцінювання знань студенти медуніверситетів будуть відсіюватися ще на етапах навчання.