Архів
П’ятниця,
21 грудня 2018 року

№ 98 (19645)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Міграційний пакт ООН

ООН. Генеральна асамблея ухвалила Пакт щодо біженців.

Докладніше...
Проблемне розлучення

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Лондон мобілізує 3,5 тисячі солдатів у разі виникнення заворушень у процесі виходу країни з ЄС.

Докладніше...
Кажуть, що перемогли терористів

США готуються до виведення військ із Сирії.

Докладніше...
Протестують педагоги

ПОЛЬЩА. Працівники освіти розпочали загальнонаціональну акцію протесту.

Докладніше...
Мілітаризаційні амбіції

КОСОВО розпочало процес створення власної армії, Белград і НАТО проти.

Докладніше...
Таке ось перемир’я

ЄМЕН. У Ходейді прогриміли вибухи першого ж дня після встановлення перемир’я.

Докладніше...
«Сині жилети» теж невдоволені

ФРАНЦІЯ. Після протестів «жовтих жилетів» поліція «вибила» підвищення зарплати.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Повідомлялось, що для отримання субсидій офіційно працевлаштованим особам працездатного віку потрібно сплатити єдиний соціальний внесок за три місяці, що передують зимовому сезону. Я прийшов, щоб оформити заяву на оплату ЄСВ, але мені сказали, що Пенсійний фонд наказав платити ЄСВ з коефіцієнтом 2, тобто удвічі більше. Поясніть, з якого це дива?»

Петро ТВЕРЕЗИЙ.

с. Добропілля

Гуляйпільського району

Запорізької області.

 

СПРАВДІ, для призначення субсидії єдиний соціальний внесок має бути сплачено не менш ніж за три місяці у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії. Проте сплата ЄСВ за попередні періоди з коефіцієнтом 2 — це не примха Пенсійного фонду, а законодавча вимога.

Зокрема, Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (зі змінами та доповненнями) передбачена можливість одноразової сплати ЄСВ за попередні періоди. При цьому сума сплаченого ЄСВ за кожен місяць такого періоду не може бути менша за мінімальний страховий внесок на дату укладання договору, помножений на коефіцієнт 2. Якщо зважати на сучасні реалії, то це: 3723 грн х 22% х 2 = 1638,12 грн.

Договір про добровільну участь незастраховані особи можуть укласти з територіальними органами Державної фіскальної служби за місцем проживання.

Для його укладення необхідні такі документи: заява; документ, що посвідчує особу; довідка про присвоєння ідентифікаційного номера; копія трудової книжки (за наявності); довідка за формою ОК-5 (ОК-7), яку можна взяти у Пенсійному фонді.

 

«Із 5 травня по 12 червня 1986 року брав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС як військовозобов’язаний. Чи маю я право на обчислення пенсії за інвалідністю в розмірі відшкодування фактичних збитків, виходячи з п’ятикратного розміру мінімальної зарплати, як передбачено статтею 59-ю Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи?»

Віктор СНОВИДА.

с. Воля

Теребовлянського району

Тернопільської області.

 

СТАТТЕЮ 59-ю Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» визначено, що особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження дійсної строкової служби і внаслідок цього стали особами з інвалідністю, пенсія за інвалідністю обчислюється відповідно до цього Закону або за бажанням таких осіб — із п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року.

Оскільки ви брали участь у ліквідаційних роботах не в період проходження дійсної строкової служби, підстав для обчислення вашої пенсії за інвалідністю, виходячи з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, немає.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Оприлюднено умови
Читати
Тепер дві
Читати
Продовжено «заморозку»
Читати
Перепланування — на власний розсуд
Читати
Кір убиває
Читати
«Подвійна» пенсія скасовується
Читати
До червня доставлятимуть
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове