П’ятниця, 14 грудня 2018 року № 96 (19643)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19643/print.php?n=40931

Небезпечний грибок

СУХА гниль картоплі, або фузаріоз, вважається одним із найпоширеніших і небезпечних захворювань.

Фузаріозом може заразитися картопля на всіх стадіях вегетації — як молода в ґрунті, так і та, що вже лежить на зберіганні в погребі.

Суха гниль небезпечна тим, що легко переноситься з ґрунтом, залишається на бульбах і в місцях їх зберігання.

Збудник — грибок фузаріозу наявний практично в будь-якому ґрунті. Проявляти себе активніше він починає, «дочекавшись» сприятливих для нього умов. А любить він ділянки, перенасичені азотом або добре угноєні.

Спори сплять у землі до якогось часу, а потім починають проникати в посаджену картоплю крізь тріщини або ранки. Хвороба активно розвивається, уражуючи коріння, стебло і листя. В період цвітіння спостерігається фузаріозне в’янення. Кінчики верхніх листків стають світлими, білястими, далі починає псуватися стебло. На ньому з’являється наліт рожевого кольору, затим хвороба проникає всередину: на зрізі можна помітити зміну кольору на ранній стадії. Розвиток куща сповільнюється, й рослина поступово в’яне.

Картопля може заразитися сухою гниллю не тільки на стадії розвитку бульб. Викопали цілком здорову на вигляд картоплю і заклали її на зберігання, а через півтора-два місяці на бульбах з’являються буруваті плями, потім вони збільшуються, стають запалими. Зрештою картопля перетворюється на твердий і легкий м’ячик.

Найнеприємніше те, що фузаріоз не лікується. Йому можна запобігти, уповільнити поширення, але уражені бульби все одно будуть псуватися. Та ще це захворювання «тягне» за собою багато різних інфекцій і грибків, які можуть призвести до втрати суттєвої частки врожаю.

Якщо хвороба вже є в ґрунті, тоді потрібна обробка. Добру справу в такій ситуації роблять сидерати. На сильно зараженій землі їх доцільно сіяти пару років поспіль. Вони чудово живлять і очищають поле.

Хороший результат дає обробка грядки фітоспорином.

Потрібно зменшити кількість азотних добрив або взагалі від них відмовитися, хоча б на певний період. Так само варто утриматися від унесення гною, особливо свіжого.

Профілактичні заходи проти фузаріозу такі. Забезпечивши на ділянці сівозміну, можна уникнути не тільки сухої гнилі, а й багатьох інших хвороб.

Не застосовувати надмірних доз добрив.

Прибирати з ділянки бадилля та бур’яни. Там можуть бути спори грибка.

Обробляти картоплю перед посадкою.

Садити сорти, стійкі до захворювань.

Картоплю після викопування ретельно перебирати, просушувати.

Якщо хвороба проявляється в період зберігання бульб, то за два місяці до закладання нового врожаю погріб потрібно просушити і обробити одним із фунгіцидів. Робити це слід заздалегідь, щоб препарат потім не потрапив на бульби.

Існує дідівський метод боротьби із сухою гниллю у сховищі. Підготовлену до зберігання картоплю щедро пересипати деревним попелом.