П’ятниця, 14 грудня 2018 року № 96 (19643)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19643/print.php?n=40930

Помідори-гіганти з Полупанівки

Ярослав БАЧИНСЬКИЙ. Тернопільська область.

З МАРІЄЮ Марко із Полупанівки Підволочиського району заочно був знайомий давно. Якось випало зустрітися на новому міському ринку Тернополя. Марія Миколаївна разом з чоловіком Павлом Сергійовичем торгувала нестандартними — дуже великими і м’ясистими — помідорами, рівнесенькими зелененькими огірками.

По рушнику життя у парі торують 37 років. Благословили кожного на свою стезю трьох дітей: старший Микола — будівельник, Сергій — екскаваторник, Алла — медична сестра. Дочекалися уже й чотирьох онуків. Ярослав та Олександр — молодші школярі, в перший клас пішла й Владислава, лише п’ятирічна Маргарита більше пропадає на обійсті бабусі й дідуся. Марія Марко — людина відома, фаховий агроном-селекціонер, позаочі земляки називають її овочевою енциклопедією. Уявіть: на городі вирощує, експериментує з 180 сортами і гібридами вітчизняних та імпортних селекцій помідорів. Шлях томатів від насінини до промислового виробництва триває близько п’яти-семи років, треба скрупульозно занотувати всі зміни, температурний режим, вплив опадів на культуру. Зараз вона ретельно вивчає характеристики останніх сортів, що перебувають на апробації. Зокрема, й сорти французької селекції Сімеон, Кітано. Серед нових, що надійшли цього року з відомих світових фірм на апробацію, — 50 сортів та гібридів томатів. Час апробації на полупанівській землі, згідно з рекомендаціями селекціонерів-генетиків, — три роки, аби докладно відстежити всі процеси розвитку й достигання плодів, їх зберігання в умовах ризикованого землеробства зони Лісостепу. На апробації й огірки Кібірія, Еколь, Лютояр, часник Данило і Любаша.

Вирощує сім’я Марків на чималій ділянці землі ранню полуницю Ольвія, Дукат, Кардинал, Альбіон, Міран, малину Глем-М, осінню-Ферітейг, що родить двічі, ягоди великі й солодкі на відміну від інших сортів цього типу. Для ранніх овочів — капусти, моркви й буряків, салатів і зелені орендують 2 гектари городу. Працюють у поті чола від ранку до пізньої ночі. Селянська праця важка, а на овочевих гектарах не догледиш, вчасно не обробиш рослини проти шкідників та хвороб — і залишишся без хліба насущного. Це добре знають овочеві професіонали з Полупанівки, невтомне і завзяте до праці подружжя Павло і Марія Марки.