П’ятниця, 14 грудня 2018 року № 96 (19643)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19643/print.php?n=40929

Соя впливає на смак м’яса і сала

СОЯ — багата на білок рослина, яка може замінити продукти тваринного походження: рибне і м’ясо-кісткове борошно, молочні продукти. Їстівною вважається вся рослина від кореня до оболонки плодів.

Соя в годівницях свиней дає змогу добитися гарного щоденного приросту маси молодняку вагою до 60 кг. Але в подальшому цей корм негативно позначається на смаку м’ясо-сальної продукції. Тому сою і соєвий шрот не бажано згодовувати на кінцевій фазі годівлі тварин — за два місяці до забою.

У сирому вигляді соєві боби засвоюються гірше, ніж після термічної обробки. Тому в свинарстві використовують продукти, оброблені паром, проварені, обсмажені, а потім подрібнені, соєві пластівці, оброблені вибухом в автоклаві, піддані інфрачервоному випромінюванню, високому тиску, вологій або сухій екструзії.

Також ідуть у діло відходи після виробництва соєвої олії, шрот, що містить усього 1,5% жиру, чого не вистачає для повноцінної годівлі свиней. Недоліком вважається низька розчинність корму у воді, що й призводить до незадовільного засвоєння продукту.

Макуха виходить після механічного віджиму олії. В ній більше жиру, але все одно недостатньо для забезпечення енергією тварин.

Екструдована соя (ПЕМ) — продукт, оброблений під високим тиском. Термічне нагрівання до 130ОС триває 5-6 секунд. У результаті виходить порошок, який зберігає практично всі корисні властивості. У продукті порушуються міжклітинні сполуки, що сприяє ліпшому перетравленню корму свиньми з максимальним засвоєнням жирів.

Щоби повною мірою забезпечити тварин необхідними для розвитку амінокислотами, при виробництві комбікормів використовують зернову суміш із сої та гороху в рівних частинах.

Аби порося швидко набирало вагу, годувати його рекомендується тричі на день: вранці й увечері слід давати овочі та концентровані корми (комбікорм, зерно, сою), а в обід можна урізноманітнити меню. При цьому доступ до води повинен бути постійним.

Не рекомендується згодовувати сою без термічної обробки — засвоєння сирого бобового прикорму набагато нижче, ніж обсмаженого чи запареного. Краще використовувати подрібнене зерно, ніж цільне.

Для отримання найбільшого добового приросту порося слід годувати підсмаженим до коричневого кольору насінням. Такий корм стає крихким і легко пережовується навіть слабкими щелепами.

Сира соя викликає розлад травлення у молодняку. Дорослі особини проносом не страждають, але такий корм їдять неохоче.

Рекомендована кількість сої варіюється від 10 до 27% денного раціону поросят на дорощуванні.

Дорослим свиням давати підсмажену сою слід в обсязі не більше 5% загальної кількості корму. За 2 місяці до забою бажано повністю виключити соєвий корм із раціону, інакше кінцевий продукт матиме негарний смак.