П’ятниця, 14 грудня 2018 року № 96 (19643)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19643/print.php?n=40919

  • Поради до часу

Зимові загострення хронічних недуг

Микола ЮРЧИШИН.

Як відомо, холод здатен знижувати імунітет. Відбувається це через порушення кровообігу й зменшення проникності судин під дією низьких температур. Відповідно порушується живлення тканин тіла і, як наслідок, послаблюються захисні функції організму.

— ТОМУ саме холодної пори на тлі зниженого імунітету може з’явитися безліч проблем зі здоров’ям, зокрема загострення хронічних недуг, — розповідає сімейний лікар Київського міського центру первинної медико-санітарної допомоги №2 Марія Ігорівна Ванда. — Часто допікає людям зимова екзема. Проявляється вона в сухості, свербежі й почервонінні шкіри. Відбувається це через перепади температури й вологості повітря, яким піддається шкіра. Тому взимку рекомендується обов’язково носити рукавички, оскільки холод і суха вітряна погода сушать руки. Водночас потрібно мати на увазі, що вовна і деякі види синтетичних матеріалів подразнюють шкіру. Більшість людей, які страждають від атопічного дерматиту, почувають себе набагато комфортніше в одязі з бавовни. Регулярне використання зволожуючих кремів допоможе запобігти висиханню шкіри, що особливо важливо взимку.

Частішають у цей час і серцеві напади. Холод, низький атмосферний тиск і різка зміна температур спричинюють звуження судин. Як наслідок, серце отримує менше кисню. Негативно позначається на стані серцево-судинної системи також зменшення фізичної активності й зловживання калорійною їжею в зимовий період. Тож обов’язково слід збалансувати свій раціон.

Значно провокують серцевий напад і сезонні захворювання, зокрема грип та інфекції. Щоб уберегтися від них, лікар радить щодня промивати ніс і полоскати ротову порожнину трішки підсоленою водою (1 чайна ложка на 1 склянку води); змащувати слизові оболонки носа перед виходом з дому прополісною маззю (10 г подрібненого прополісу залити 100 мл олії, тримати на водяній бані 15 хвилин, процідити, зберігати в холодильнику); приймати імунозміцнювальні препарати (настоянку ехінацеї та інші, які порадить лікар). Крім того, дуже важливо одягатися «залежно від погоди», аби не переохолодитись і не перегрітися.

Ослаблений імунітет відкриває шлях і загостренням герпесу, котрий проявляється у вигляді пухирчастого висипу на губах.

— Окрім герпесу, турбувати можуть і заїди, — зауважила фахівець. — Найчастіше вони виникають через нестачу вітамінів В2 і В6. Брак цих вітамінів нерідко відчувається саме взимку. Якщо людина схильна до цих проблем, їй потрібно приймати спеціальні вітамінні комплекси, звісно, які призначить лікар. Також чимало моїх пацієнтів відчувають узимку біль у суглобах, адже ослаблений імунітет спричинює загострення хронічного артриту. До речі, є високий ризик «набути» цю хворобу через неправильне лікування грипу, ангіни чи навіть банальної застуди. Аби цього не сталося, дуже важливо добре пролікуватись, а також провести у ліжку стільки часу, скільки потребуватиме організм для одужання.