П’ятниця, 14 грудня 2018 року № 96 (19643)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19643/print.php?n=40917

  • Актуально

Воєнний стан. Як живе Слобожанщина

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Попри те, що у Харківській області оголошено воєнний стан, життя простих харків’ян не змінилося. Чи, можливо, це враження оманливе?

I хліб, і сіль

СПРАВДІ, життя міста тече у звичному русі: працюють магазини й ресторани, заклади культури й медицини, шумить один із найбільших українських речових ринків — Барабашовський. Що б там не верзли російські пропагандисти, а хліба, солі, олії та всього іншого в супермаркетах — під зав’язку.

Щоправда, ціни на овочі зросли. Якщо до введення воєнного стану цибуля коштувала 12 грн, а картопля 6 грн, то нині відповідно 18 та 9 грн. Подорожчали також морква, селера, кріп, петрушка та інші овочі й зелень. Чиновники це пояснюють не теперішніми обставинами, а тим, що в холоди затрати на зберігання продукції значно зросли, отож з морозами ціни полізли вгору. Утім, потеплішало, а ціни залишилися на місці.

До речі, на 10-25 відсотків додали в ціні й ліки, затрати на зберігання яких що влітку, а що взимку однакові. Якщо донедавна, скажімо, препарат «Гепабене» я купував по 177 грн, то в цій же аптеці тепер він коштує 204 грн, вартість «Сінарти» зросла з 307 грн за упаковку до 360 грн. У перші дні воєнного стану провізори пояснювали ріст цін падінням курсу гривні. Утім, національна валюта зміцнилася, а цифри на цінниках ліків — ані руш у бік зменшення. Нічого нового, так бізнесмени чинять завжди.

Війна війною, а Новий рік на носі

У СТОЛИЦІ Слобожанщини, на одному з найбільших майданів Європи, що має назву Свободи, монтують штучну ялинку. Почали це робити ще до запровадження воєнного стану, а закінчити планують до католицького свята Різдва. Лише охорона і монтаж декорацій обійдуться платникам податків у 680 600 грн.

За словами керівника департаменту мобілізаційної роботи Харківської облдержадміністрації Олексія Максимова, підстав скасовувати святкові новорічні заходи через воєнний стан нема. Однак він не виключає імовірності, що в разі погіршення оперативної ситуації до їхньої програми можуть внести зміни.

Помітні деякі зміни на кордоні. І не лише з нашого боку, а й з російського. РФ збільшила кількість прикордонних нарядів, стверджує начальник Харківського прикордонного загону Євген Гоць. Щодо пунктів пропуску, то вони працюють у штатному режимі, але пасажиропотік у порівнянні з минулим роком упав на 30 відсотків.

У той час як цивільне населення воєнного стану не відчуває, військові готуються до війни. За словами військового комісара області Юрія Калгушкіна, на військові збори вже призвано близько 500 військовозобов’язаних і резервістів. До батальйонів та управління бригади прибуло понад 1000 військовозобов’язаних 2-ї черги і резервістів, які уклали контракт із ЗСУ для проходження військової служби в резерві та підрозділах окремої бригади тероборони.

Доречне запитання

БАГАТЬОХ краян тривожить, а куди ховатися мешканцям міст і сіл, якщо вторгнення в Україну таки станеться? Якщо зважити, що від Гоптівки на кордоні з РФ до Харкова година танкового ходу, а з території Росії столицю Слобожанщини можна вразити із системи залпового вогню, то це питання дуже доречне.

Як інформує директор Департаменту цивільного захисту ХОДА Павло Пономаренко, в Харківській області налічується достатня кількість об’єктів, щоб укрити майже 2,8 млн осіб. Це підвали будинків, метрополітен, переходи, погреби, підземні паркінги. В обласному центрі їх понад 4000, по області — приблизно 1000. За роки війни з Росією стан їх готовності нібито підвищився з 27 до 70 відсотків.

А Олексій Максимов додав: відповідно до загрози, є декілька рівнів оповіщення. Під час подій в Балаклії, коли вибухнули склади боєприпасів, вони спрацювали чітко.

Але чи буде так, якщо ворог нападе несподівано?