Архів
П’ятниця,
14 грудня 2018 року

№ 96 (19643)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта
  • За рубежем
Пристрасті за Brexit

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Терезі Мей вдалося зберегти посаду прем’єр-міністра.

Докладніше...
Стрільця досі шукають

ФРАНЦІЯ. Влада розглядає стрілянину у Страсбурзі як теракт.

Докладніше...
На передовій кібероборони

ПОЛЬЩА створила військові сили, які захищатимуть кіберпростір.

Докладніше...
Голодування на знак протесту

ІСПАНІЯ. Глава уряду Каталонії Кім Торра оголосив «голодний страйк».

Докладніше...
Президент порушив конституцію

МОЛДОВА. Президента Ігоря Додона відсторонили від посади. Цьогоріч уже вп’яте.

Докладніше...
Ще й близькосхідне НАТО

США та арабські країни обговорюють можливість створення антиіранського альянсу.

Докладніше...
Амбітні плани в космосі

КИТАЙ запустив перший у світі зонд для дослідження темного боку Місяця.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Сторінки історії

Наукова конференція у селі

Василь САДОВИЙ.

Закарпатська область.

У Великих Ком’ятах Виноградівського району тривалий час стояв майже зруйнований кам’яний п’єдестал із викарбуваними прізвищами закарпатців, які загинули в роки Першої світової війни. Колись на п’єдесталі був пам’ятник. Мало хто, крім місцевих старожилів, знав, який він мав вигляд: поранений солдат на коліні прихилився до постаті Ісуса Христа. За радянського режиму увічнену пам’ять про загиблих зруйнували. Кажуть, що уламки монумента кинули в річку Боржава.

2011 РОКУ з ініціативи голови сільради, історика за фахом Наталії Костелеби-Веремчук пам’ятник було відновлено. А цього року в листопаді, у дні відзначення 100-річчя з часу закінчення Першої світової, у цьому населеному пункті за підтримки ужгородських науковців відбулася науково-практична конференція, присвячена цій трагічній сторінці в історії людства.

У заході взяли участь близько 70 учасників. У доповідях науковців, істориків, учителів ішлося про бойові дії на Закарпатті, соціально-економічний і політичний розвиток краю, а місцеві вчителі історії ділилися спогадами поважних краян про період лихоліття. Нинішня територія області зазнала великих потрясінь внаслідок тих кривавих подій — десятки сіл були зруйновані, близько ста тисяч солдатів як з боку Австро-Угорщини, так і з боку Російської імперії загинули тут. Офіційно зафіксовано, що на Закарпатті поховано 19 тисяч цісарських вояків, а мирне населення не обійшли стороною розстріли, репресії та ув’язнення.

Ці знущання над людьми Ярослав Гашек відобразив у відомому романі про Швейка. На пероні станції в Гуменному стояла група арештованих мадярських русинів — священики, вчителі й селяни з сусідніх сіл. У всіх були зв’язані за спиною руки і парами вони були прив’язані один до одного. На обличчях сліди побоїв, розбиті носи, ґулі на головах — все свідчило про жорстоке поводження з ними при арешті. Один із мадярських жандармів, які охороняли бранців, зробив собі таку «забаву». Прив’язав священикові до ноги мотузку, яку держав однією рукою, в другій тримав рушницю, багнетом поколював священика і змушував його танцювати чардаш. Коли нещасний чоловік підскакував, жандарм смикав за мотузку, і священик, чиї руки були зв’язані за спиною, падав обличчям на землю, борсався, перевертався на бік, щоб якось встати. Жандарма це страшенно веселило, аж сльози йому градом текли з очей. Як тільки бідолаха вставав на ноги, жандарм знову смикав мотузку, і священик знов падав...

Підсумки науково-практичної конференції підбив професор Роман Офіцинський. За його словами, цей захід цінний тим, що на ньому були оприлюднені нові маловідомі дані, що стосуються історії Закарпаття в часи Першої світової війни. Науковець також наголосив, що було б добре видати підручник з історії Закарпаття, який би слугував додатковим посібником до книжок з історії України.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Офіційно не «друзі»
Читати
Довше жити — довше працювати
Читати
Святкувати дорожче
Читати
«Досиджуватимуть» в Україні
Читати
Підвищення — автоматично
Читати
Захворюваність не спадає
Читати
Знайшли шпарину
Читати
З почином
Читати
Отримали європейські гроші
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове