Архів
П’ятниця,
14 грудня 2018 року

№ 96 (19643)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта
  • За рубежем
Пристрасті за Brexit

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Терезі Мей вдалося зберегти посаду прем’єр-міністра.

Докладніше...
Стрільця досі шукають

ФРАНЦІЯ. Влада розглядає стрілянину у Страсбурзі як теракт.

Докладніше...
На передовій кібероборони

ПОЛЬЩА створила військові сили, які захищатимуть кіберпростір.

Докладніше...
Голодування на знак протесту

ІСПАНІЯ. Глава уряду Каталонії Кім Торра оголосив «голодний страйк».

Докладніше...
Президент порушив конституцію

МОЛДОВА. Президента Ігоря Додона відсторонили від посади. Цьогоріч уже вп’яте.

Докладніше...
Ще й близькосхідне НАТО

США та арабські країни обговорюють можливість створення антиіранського альянсу.

Докладніше...
Амбітні плани в космосі

КИТАЙ запустив перший у світі зонд для дослідження темного боку Місяця.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Поради до часу

Зимові загострення хронічних недуг

Микола ЮРЧИШИН.

Як відомо, холод здатен знижувати імунітет. Відбувається це через порушення кровообігу й зменшення проникності судин під дією низьких температур. Відповідно порушується живлення тканин тіла і, як наслідок, послаблюються захисні функції організму.

— ТОМУ саме холодної пори на тлі зниженого імунітету може з’явитися безліч проблем зі здоров’ям, зокрема загострення хронічних недуг, — розповідає сімейний лікар Київського міського центру первинної медико-санітарної допомоги №2 Марія Ігорівна Ванда. — Часто допікає людям зимова екзема. Проявляється вона в сухості, свербежі й почервонінні шкіри. Відбувається це через перепади температури й вологості повітря, яким піддається шкіра. Тому взимку рекомендується обов’язково носити рукавички, оскільки холод і суха вітряна погода сушать руки. Водночас потрібно мати на увазі, що вовна і деякі види синтетичних матеріалів подразнюють шкіру. Більшість людей, які страждають від атопічного дерматиту, почувають себе набагато комфортніше в одязі з бавовни. Регулярне використання зволожуючих кремів допоможе запобігти висиханню шкіри, що особливо важливо взимку.

Частішають у цей час і серцеві напади. Холод, низький атмосферний тиск і різка зміна температур спричинюють звуження судин. Як наслідок, серце отримує менше кисню. Негативно позначається на стані серцево-судинної системи також зменшення фізичної активності й зловживання калорійною їжею в зимовий період. Тож обов’язково слід збалансувати свій раціон.

Значно провокують серцевий напад і сезонні захворювання, зокрема грип та інфекції. Щоб уберегтися від них, лікар радить щодня промивати ніс і полоскати ротову порожнину трішки підсоленою водою (1 чайна ложка на 1 склянку води); змащувати слизові оболонки носа перед виходом з дому прополісною маззю (10 г подрібненого прополісу залити 100 мл олії, тримати на водяній бані 15 хвилин, процідити, зберігати в холодильнику); приймати імунозміцнювальні препарати (настоянку ехінацеї та інші, які порадить лікар). Крім того, дуже важливо одягатися «залежно від погоди», аби не переохолодитись і не перегрітися.

Ослаблений імунітет відкриває шлях і загостренням герпесу, котрий проявляється у вигляді пухирчастого висипу на губах.

— Окрім герпесу, турбувати можуть і заїди, — зауважила фахівець. — Найчастіше вони виникають через нестачу вітамінів В2 і В6. Брак цих вітамінів нерідко відчувається саме взимку. Якщо людина схильна до цих проблем, їй потрібно приймати спеціальні вітамінні комплекси, звісно, які призначить лікар. Також чимало моїх пацієнтів відчувають узимку біль у суглобах, адже ослаблений імунітет спричинює загострення хронічного артриту. До речі, є високий ризик «набути» цю хворобу через неправильне лікування грипу, ангіни чи навіть банальної застуди. Аби цього не сталося, дуже важливо добре пролікуватись, а також провести у ліжку стільки часу, скільки потребуватиме організм для одужання.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Офіційно не «друзі»
Читати
Довше жити — довше працювати
Читати
Святкувати дорожче
Читати
«Досиджуватимуть» в Україні
Читати
Підвищення — автоматично
Читати
Захворюваність не спадає
Читати
Знайшли шпарину
Читати
З почином
Читати
Отримали європейські гроші
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове