Архів
П’ятниця,
14 грудня 2018 року

№ 96 (19643)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта
  • За рубежем
Пристрасті за Brexit

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Терезі Мей вдалося зберегти посаду прем’єр-міністра.

Докладніше...
Стрільця досі шукають

ФРАНЦІЯ. Влада розглядає стрілянину у Страсбурзі як теракт.

Докладніше...
На передовій кібероборони

ПОЛЬЩА створила військові сили, які захищатимуть кіберпростір.

Докладніше...
Голодування на знак протесту

ІСПАНІЯ. Глава уряду Каталонії Кім Торра оголосив «голодний страйк».

Докладніше...
Президент порушив конституцію

МОЛДОВА. Президента Ігоря Додона відсторонили від посади. Цьогоріч уже вп’яте.

Докладніше...
Ще й близькосхідне НАТО

США та арабські країни обговорюють можливість створення антиіранського альянсу.

Докладніше...
Амбітні плани в космосі

КИТАЙ запустив перший у світі зонд для дослідження темного боку Місяця.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Актуально

Воєнний стан. Як живе Слобожанщина

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Попри те, що у Харківській області оголошено воєнний стан, життя простих харків’ян не змінилося. Чи, можливо, це враження оманливе?

I хліб, і сіль

СПРАВДІ, життя міста тече у звичному русі: працюють магазини й ресторани, заклади культури й медицини, шумить один із найбільших українських речових ринків — Барабашовський. Що б там не верзли російські пропагандисти, а хліба, солі, олії та всього іншого в супермаркетах — під зав’язку.

Щоправда, ціни на овочі зросли. Якщо до введення воєнного стану цибуля коштувала 12 грн, а картопля 6 грн, то нині відповідно 18 та 9 грн. Подорожчали також морква, селера, кріп, петрушка та інші овочі й зелень. Чиновники це пояснюють не теперішніми обставинами, а тим, що в холоди затрати на зберігання продукції значно зросли, отож з морозами ціни полізли вгору. Утім, потеплішало, а ціни залишилися на місці.

До речі, на 10-25 відсотків додали в ціні й ліки, затрати на зберігання яких що влітку, а що взимку однакові. Якщо донедавна, скажімо, препарат «Гепабене» я купував по 177 грн, то в цій же аптеці тепер він коштує 204 грн, вартість «Сінарти» зросла з 307 грн за упаковку до 360 грн. У перші дні воєнного стану провізори пояснювали ріст цін падінням курсу гривні. Утім, національна валюта зміцнилася, а цифри на цінниках ліків — ані руш у бік зменшення. Нічого нового, так бізнесмени чинять завжди.

Війна війною, а Новий рік на носі

У СТОЛИЦІ Слобожанщини, на одному з найбільших майданів Європи, що має назву Свободи, монтують штучну ялинку. Почали це робити ще до запровадження воєнного стану, а закінчити планують до католицького свята Різдва. Лише охорона і монтаж декорацій обійдуться платникам податків у 680 600 грн.

За словами керівника департаменту мобілізаційної роботи Харківської облдержадміністрації Олексія Максимова, підстав скасовувати святкові новорічні заходи через воєнний стан нема. Однак він не виключає імовірності, що в разі погіршення оперативної ситуації до їхньої програми можуть внести зміни.

Помітні деякі зміни на кордоні. І не лише з нашого боку, а й з російського. РФ збільшила кількість прикордонних нарядів, стверджує начальник Харківського прикордонного загону Євген Гоць. Щодо пунктів пропуску, то вони працюють у штатному режимі, але пасажиропотік у порівнянні з минулим роком упав на 30 відсотків.

У той час як цивільне населення воєнного стану не відчуває, військові готуються до війни. За словами військового комісара області Юрія Калгушкіна, на військові збори вже призвано близько 500 військовозобов’язаних і резервістів. До батальйонів та управління бригади прибуло понад 1000 військовозобов’язаних 2-ї черги і резервістів, які уклали контракт із ЗСУ для проходження військової служби в резерві та підрозділах окремої бригади тероборони.

Доречне запитання

БАГАТЬОХ краян тривожить, а куди ховатися мешканцям міст і сіл, якщо вторгнення в Україну таки станеться? Якщо зважити, що від Гоптівки на кордоні з РФ до Харкова година танкового ходу, а з території Росії столицю Слобожанщини можна вразити із системи залпового вогню, то це питання дуже доречне.

Як інформує директор Департаменту цивільного захисту ХОДА Павло Пономаренко, в Харківській області налічується достатня кількість об’єктів, щоб укрити майже 2,8 млн осіб. Це підвали будинків, метрополітен, переходи, погреби, підземні паркінги. В обласному центрі їх понад 4000, по області — приблизно 1000. За роки війни з Росією стан їх готовності нібито підвищився з 27 до 70 відсотків.

А Олексій Максимов додав: відповідно до загрози, є декілька рівнів оповіщення. Під час подій в Балаклії, коли вибухнули склади боєприпасів, вони спрацювали чітко.

Але чи буде так, якщо ворог нападе несподівано?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Офіційно не «друзі»
Читати
Довше жити — довше працювати
Читати
Святкувати дорожче
Читати
«Досиджуватимуть» в Україні
Читати
Підвищення — автоматично
Читати
Захворюваність не спадає
Читати
Знайшли шпарину
Читати
З почином
Читати
Отримали європейські гроші
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове