Архів
П’ятниця,
14 грудня 2018 року

№ 96 (19643)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта
  • За рубежем
Пристрасті за Brexit

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Терезі Мей вдалося зберегти посаду прем’єр-міністра.

Докладніше...
Стрільця досі шукають

ФРАНЦІЯ. Влада розглядає стрілянину у Страсбурзі як теракт.

Докладніше...
На передовій кібероборони

ПОЛЬЩА створила військові сили, які захищатимуть кіберпростір.

Докладніше...
Голодування на знак протесту

ІСПАНІЯ. Глава уряду Каталонії Кім Торра оголосив «голодний страйк».

Докладніше...
Президент порушив конституцію

МОЛДОВА. Президента Ігоря Додона відсторонили від посади. Цьогоріч уже вп’яте.

Докладніше...
Ще й близькосхідне НАТО

США та арабські країни обговорюють можливість створення антиіранського альянсу.

Докладніше...
Амбітні плани в космосі

КИТАЙ запустив перший у світі зонд для дослідження темного боку Місяця.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Неоголошена війна

Добро — поза лініями розмежування

Михайло ВЕДМІДЬ.

НЕЩОДАВНО, 5 грудня, світова спільнота відзначала Міжнародний день волонтера. Особливого значення свято набуло в Україні, де за роки неоголошеної війни ці мужні й самовіддані люди зарекомендували себе як справжні патріоти з великим серцем і милосердною душею. Кілька днів не дожила до цієї дати людина, яка, весь час перебуваючи в не підконтрольній українському уряду Горлівці, кілька років фінансувала діяльність цілої волонтерської організації.

Про підприємця-патріота з окупованого міста розповів керівник офіційно зареєстрованої громадської організації «ASAP RESCUE» і Благодійного фонду «АСАП ЕМС ХОТТАБИЧ» Ілля Лисенко («Хотабич»). Волонтери цієї організації постійно проводять рятувальні операції, зокрема в зоні АТО (нині ООС), надають на місці екстрену медичну допомогу постраждалим і чимшвидше евакуюють їх до медзакладів, провадять іншу гуманітарну діяльність.

Першого грудня на своїй сторінці у соцмережі І. Лисенко написав: «Годину тому перестало битися серце людини, без якої не міг би існувати жоден з проектів Фонду. Саме його підтримка допомогла мені всі свої сили й час присвятити Фонду і рятувальній місії «ASAP RESCUE»... Йому було 72 роки... Він був патріотом Українського Донбасу... Він створив «Хотабича»...».

Хто ж ця загадкова людина, яка попри смертельну небезпеку тривалий час допомагала грішми мужнім волонтерам, аби вони рятували життя українцям — і бійцям АТО, і цивільним, що постраждали внаслідок обстрілів і бойових дій?

Достеменно про це ніхто не знає. Навіть зараз, після смерті підприємця-благодійника з Горлівки, який, дотримуючись конспірації, попросив називати його «Віталієм».

А приводом до його заочного знайомства з «Хотабичем» стали сумні події у Вуглегірську, коли волонтерам довелося надавати невідкладну допомогу мешканцям кількох зруйнованих обстрілами будинків. Серед урятованих була і сестра майбутнього благодійника. Вже згодом, коли вона померла, сусіди на похороні розповіли її брату, підприємцю з Горлівки, про волонтерів-рятівників і «Хотабича», який особисто допоміг його сестрі, витягнувши з тіла уламки скла й обробивши рани. Тоді ще Вуглегірськ був під контролем Української армії. Проте наприкінці січня 2015-го у місто ввійшли підрозділи «ДНР».

Трохи згодом, у лютому того ж року, горлівчанин через доньку встановив контакт із Лисенком. «Віталій» телефонував завжди несподівано, але майже щомісяця, іноді й частіше, протягом чотирьох років, — ділиться спогадами Лисенко-«Хотабич». — Після кожного його дзвінка через якийсь IP-сервіс, що визначавсь у мене різними номерами телефонів різних операторів, на рахунок надходило від 5 000 до 25 000 грн. Інколи він телефонував уночі, й ми довго і скрупульозно обговорювали плани Фонду, рятувальної служби і ніколи не говорили про владу. Це була його умова: «Влада — тимчасова й умовна. Обов’язок, Нація і Україна — вічні!».

Останній дзвінок від горлівчанина пролунав місяць тому. «Я давно вже очікував на цю розмову і гадав, що він, як і десятки, сотні наших доброчинців, вирішить, що виконав свою місію. Більшість просто мовчки припинила допомагати. Але він не такий — я чекав його дзвінка, — зізнається І. Лисенко. —«Віталій» повідомив, що надалі не матиме змоги допомагати — бізнес іде погано й доведеться його полишити. Але він зробить останній внесок і окремо — «дембільський акорд» — на святкування 5-6 грудня «Волонтерсько-Військового шашлика» (6 грудня — День Збройних сил України. — Ред.)...

Якщо рахувати, що в середньому на рятувальну операцію ми витрачаємо близько 1400 гривень, то означає, що він ПРОФІНАНСУВАВ порятунок мінімум 800 українців (загалом понад мільйон гривень. — Ред.)! Він завжди закінчував розмову фразою «Бути добру!». Бути добру, людино, яка назвалася Віталієм! Я так і не знаю твого справжнього імені...».

* * *

Тим часом ситуація на Донбасі може вкрай загостритись. У попередньому номері за вівторок, 11 грудня, «СВ» писали, що з подачі «російських спеціалістів» у штабах обох «армійських корпусів» незаконних збройних формувань обговорюються «два плани наступу ЗСУ» — «британський» і «американський». Обидва начебто передбачають провокаційне — під виглядом «атаки ДНР» — застосування Об’єднаними силами хімічної зброї як приводу до подальшої ескалації збройного конфлікту.

У четвер, 13 грудня, з’явилася тривожна інформація: на окуповану територію Донецької області з РФ були завезені БПЛА — такі самі, які Туреччина надала Україні. Ці апарати обладнані системою самознищення і боєприпасами з хімічною зброєю. «Для чого?» — цікавиться автор повідомлення блогер «Фашик Донецький», якого цитує сайт групи «Інформаційний опір». «Крім БПЛА з отрутою на окуповану територію приїхав російський генерал на прізвище Федоров. Саме цей кадровий російський військовий був помічений у використанні хімічної зброї в Сирії та Великій Британії. Хтось задумав жахливу провокацію. Чи наважиться на цей крок РФ?» — запитує блогер і додає, що воєнні злочини не мають терміну давності.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Офіційно не «друзі»
Читати
Довше жити — довше працювати
Читати
Святкувати дорожче
Читати
«Досиджуватимуть» в Україні
Читати
Підвищення — автоматично
Читати
Захворюваність не спадає
Читати
Знайшли шпарину
Читати
З почином
Читати
Отримали європейські гроші
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове