Архів
П’ятниця,
14 грудня 2018 року

№ 96 (19643)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Небезпечний грибок

СУХА гниль картоплі, або фузаріоз, вважається одним із найпоширеніших і небезпечних захворювань.

Фузаріозом може заразитися картопля на всіх стадіях вегетації — як молода в ґрунті, так і та, що вже лежить на зберіганні в погребі.

Суха гниль небезпечна тим, що легко переноситься з ґрунтом, залишається на бульбах і в місцях їх зберігання.

Збудник — грибок фузаріозу наявний практично в будь-якому ґрунті. Проявляти себе активніше він починає, «дочекавшись» сприятливих для нього умов. А любить він ділянки, перенасичені азотом або добре угноєні.

Спори сплять у землі до якогось часу, а потім починають проникати в посаджену картоплю крізь тріщини або ранки. Хвороба активно розвивається, уражуючи коріння, стебло і листя. В період цвітіння спостерігається фузаріозне в’янення. Кінчики верхніх листків стають світлими, білястими, далі починає псуватися стебло. На ньому з’являється наліт рожевого кольору, затим хвороба проникає всередину: на зрізі можна помітити зміну кольору на ранній стадії. Розвиток куща сповільнюється, й рослина поступово в’яне.

Картопля може заразитися сухою гниллю не тільки на стадії розвитку бульб. Викопали цілком здорову на вигляд картоплю і заклали її на зберігання, а через півтора-два місяці на бульбах з’являються буруваті плями, потім вони збільшуються, стають запалими. Зрештою картопля перетворюється на твердий і легкий м’ячик.

Найнеприємніше те, що фузаріоз не лікується. Йому можна запобігти, уповільнити поширення, але уражені бульби все одно будуть псуватися. Та ще це захворювання «тягне» за собою багато різних інфекцій і грибків, які можуть призвести до втрати суттєвої частки врожаю.

Якщо хвороба вже є в ґрунті, тоді потрібна обробка. Добру справу в такій ситуації роблять сидерати. На сильно зараженій землі їх доцільно сіяти пару років поспіль. Вони чудово живлять і очищають поле.

Хороший результат дає обробка грядки фітоспорином.

Потрібно зменшити кількість азотних добрив або взагалі від них відмовитися, хоча б на певний період. Так само варто утриматися від унесення гною, особливо свіжого.

Профілактичні заходи проти фузаріозу такі. Забезпечивши на ділянці сівозміну, можна уникнути не тільки сухої гнилі, а й багатьох інших хвороб.

Не застосовувати надмірних доз добрив.

Прибирати з ділянки бадилля та бур’яни. Там можуть бути спори грибка.

Обробляти картоплю перед посадкою.

Садити сорти, стійкі до захворювань.

Картоплю після викопування ретельно перебирати, просушувати.

Якщо хвороба проявляється в період зберігання бульб, то за два місяці до закладання нового врожаю погріб потрібно просушити і обробити одним із фунгіцидів. Робити це слід заздалегідь, щоб препарат потім не потрапив на бульби.

Існує дідівський метод боротьби із сухою гниллю у сховищі. Підготовлену до зберігання картоплю щедро пересипати деревним попелом.

Версія для друку          До списку статтей

ЦЕНТРАЛЬНОЮ темою наступного випуску стане догляд за бджолами у зимівнику. Що є найлютішим ворогом золотокрилих комах, скільки разів потрібно їх відвідувати, як прослуховувати вулики — про все це піде мова у статті. Однак основна робота пасічника у грудні пов’язана все ж не з бджолами, а в майстерні. Чим нагальним треба зайнятися, аби бути «у всеозброєнні»?

Здавалося, у садівника в цю пору клопотів нема — можна відпочивати і «підковуватись» теоретично. Ба ні, щойно зима трохи попустить, зручно буде знищувати шкідників саме тепер. Розповімо, з якими із них можна боротися, щоби вивільнити час навесні та влітку, коли тільки встигай і там, і тут.

Кілька років тримається мода на кімнатну рослину орхідею. Однак часто можна почути нарікання, що вона не цвіте (звісно, коли минає час після квітування купленого або подарованого вазона). Яке тільки піклування примхливиці не влаштовуєте — не хоче. Значить, потрібно вчинити навпаки — влаштувати їй стрес. Як саме, повідаємо.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове