Архів
П’ятниця,
14 грудня 2018 року

№ 96 (19643)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Помідори-гіганти з Полупанівки

Ярослав БАЧИНСЬКИЙ. Тернопільська область.

З МАРІЄЮ Марко із Полупанівки Підволочиського району заочно був знайомий давно. Якось випало зустрітися на новому міському ринку Тернополя. Марія Миколаївна разом з чоловіком Павлом Сергійовичем торгувала нестандартними — дуже великими і м’ясистими — помідорами, рівнесенькими зелененькими огірками.

По рушнику життя у парі торують 37 років. Благословили кожного на свою стезю трьох дітей: старший Микола — будівельник, Сергій — екскаваторник, Алла — медична сестра. Дочекалися уже й чотирьох онуків. Ярослав та Олександр — молодші школярі, в перший клас пішла й Владислава, лише п’ятирічна Маргарита більше пропадає на обійсті бабусі й дідуся. Марія Марко — людина відома, фаховий агроном-селекціонер, позаочі земляки називають її овочевою енциклопедією. Уявіть: на городі вирощує, експериментує з 180 сортами і гібридами вітчизняних та імпортних селекцій помідорів. Шлях томатів від насінини до промислового виробництва триває близько п’яти-семи років, треба скрупульозно занотувати всі зміни, температурний режим, вплив опадів на культуру. Зараз вона ретельно вивчає характеристики останніх сортів, що перебувають на апробації. Зокрема, й сорти французької селекції Сімеон, Кітано. Серед нових, що надійшли цього року з відомих світових фірм на апробацію, — 50 сортів та гібридів томатів. Час апробації на полупанівській землі, згідно з рекомендаціями селекціонерів-генетиків, — три роки, аби докладно відстежити всі процеси розвитку й достигання плодів, їх зберігання в умовах ризикованого землеробства зони Лісостепу. На апробації й огірки Кібірія, Еколь, Лютояр, часник Данило і Любаша.

Вирощує сім’я Марків на чималій ділянці землі ранню полуницю Ольвія, Дукат, Кардинал, Альбіон, Міран, малину Глем-М, осінню-Ферітейг, що родить двічі, ягоди великі й солодкі на відміну від інших сортів цього типу. Для ранніх овочів — капусти, моркви й буряків, салатів і зелені орендують 2 гектари городу. Працюють у поті чола від ранку до пізньої ночі. Селянська праця важка, а на овочевих гектарах не догледиш, вчасно не обробиш рослини проти шкідників та хвороб — і залишишся без хліба насущного. Це добре знають овочеві професіонали з Полупанівки, невтомне і завзяте до праці подружжя Павло і Марія Марки.

Версія для друку          До списку статтей

ЦЕНТРАЛЬНОЮ темою наступного випуску стане догляд за бджолами у зимівнику. Що є найлютішим ворогом золотокрилих комах, скільки разів потрібно їх відвідувати, як прослуховувати вулики — про все це піде мова у статті. Однак основна робота пасічника у грудні пов’язана все ж не з бджолами, а в майстерні. Чим нагальним треба зайнятися, аби бути «у всеозброєнні»?

Здавалося, у садівника в цю пору клопотів нема — можна відпочивати і «підковуватись» теоретично. Ба ні, щойно зима трохи попустить, зручно буде знищувати шкідників саме тепер. Розповімо, з якими із них можна боротися, щоби вивільнити час навесні та влітку, коли тільки встигай і там, і тут.

Кілька років тримається мода на кімнатну рослину орхідею. Однак часто можна почути нарікання, що вона не цвіте (звісно, коли минає час після квітування купленого або подарованого вазона). Яке тільки піклування примхливиці не влаштовуєте — не хоче. Значить, потрібно вчинити навпаки — влаштувати їй стрес. Як саме, повідаємо.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове