Вівторок, 4 грудня 2018 року № 93 (19640)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19640/print.php?n=40850

  • Природа і ми

«Стратеги» курсу не міняють

Зенон МИХЛИК.

Тернопільська область.

СВОГО часу міністру екології Остапові Семераку, який не погодився з ідеєю будівництва низки ГЕС у верхній течії Дністра, бо внаслідок цього частково чи повністю буде знищено прируслові природні комплекси національних парків «Дністровський каньйон», «Хотинський» та «Галицький», дав «аргументовану» відповідь заступник директора Департаменту стратегії розвитку промислово-енергетичного комплексу та інвестиційної політики Міненергетики Віталій Кушніров: «Хочу нагадати, що це енергетична (!) стратегія України. Тому питання попередження негативного впливу на біорізноманіття, на шляхи міграції видів будь-яких тварин, захисні заходи щодо водоболотних птахів і так далі ми пропонуємо Мінекології розглядати в їхніх документах».

Мовляв, захищайте СВОЇХ пташок, комашок, рослинок лише на папері, не заважайте НАШОМУ енергетичному поступу. Бо ВАШЕ біорізноманіття — абсолютне ніщо в порівнянні з НАШОЮ стратегією. Байдуже, що території згаданих нацпарків мають увійти до Смарагдової мережі Європи, як це передбачено Угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Інакше як глумом над загальноприйнятними у цивілізованому світі нормами таку «відповідь» не назвеш.

Та у «стратегів», видно, не все пішло так гладко, як сподівалися. Нещодавно в інтерв’ю одному з українських телеканалів генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота зізнався, що заплановане будівництво Верхньодністровського каскаду ГЕС не вкладається у графік, отож не завершиться до 2026 року. Бо, «на жаль, є велика непоінформованість населення, спекуляції навколо цього проекту. Ми не хочемо його педалювати, тому відпрацюємо в технічно спокійному режимі й потім обговоримо з громадами. Хочу наголосити, що без повної екологічної експертизи, без погодження з громадами прилеглих сіл, без погодження з Молдовою реалізації цього проекту не буде. Ми розробимо технічний документ, винесемо на обговорення і лише тоді будемо його реалізовувати. Але люди повинні знати, що такий проект є, і що він може бути реалізований чи в 20-му, чи в 30-му, чи в 40-му роках…»

Словом, дискутуйте, протестуйте скільки завгодно, а ПрАТ «Укргідроенерго» від свого не відступить: як не тепер, то в четвер, але каскад ГЕС на Дністрі буде! Навіть якщо птахам доведеться покинути свої зруйновані оселі та «в технічно спокійному режимі» гніздитися на дротах нових електроліній. А як же бути людям?