Вівторок, 4 грудня 2018 року № 93 (19640)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19640/print.php?n=40849

  • Знай наших

З надіями на Токіо-2020

Микола МОТОРНИЙ.

В ігровому залі столичного Національного університету фізичного виховання і спорту відбувся розіграш Кубка України з бадмінтону. Понад 100 найсильніших бадмінтоністів із семи областей змагалися за медалі різного ґатунку в одиночному (чоловічому і жіночому), парному і змішаному розрядах.

СЕРЕД чоловіків-одиночників до фіналу пробилися досвідчений Артем Почтарьов (м. Харків), який до цього вже двічі вигравав найпрестижніший національний турнір, і вихованець лисичанської школи бадмінтону Данило Боснюк, котрий нині представляє збірну Дніпропетровщини. Харків’янин у півфіналі на старті першої партії травмував руку і поступився Кирилу Леонову з Дніпра — 19:21, але у двох наступних сетах не залишив супернику жодних шансів — 21:10 і 21:16. Натомість Боснюк обіграв учасника лондонської Олімпіади-2012 Дмитра Завадського (м. Харків) — 21:18, 9:21, 21:14. На жаль, справжнього фінального двобою не вийшло. Харківський бадмінтоніст зіграв по-чемпіонськи — 21:13 і 21:15 і втретє поспіль став золотим медалістом Кубка України. «Бронзовий» фінал розіграли Завадський і Леонов, де сильнішим виявився перший.

Цього разу нелегко дався чемпіонський титул першій ракетці України Марії Улітіній із Дніпра. І у півфіналі, і у фіналі їй довелося грати третій додатковий сет. У півфіналі справжній бій їй дала львів’янка Христина Джангобекова — 21:16, 17:21, 21:16. У поєдинку за перше місце Улітіна програла харків’янці Марині Іллінській перший сет — 18:21. Наступний переконливо виграла — 21:12, а в заключному поєдинку тільки наприкінці зуміла дотиснути опонентку — 21:15.

Фінальний чоловічий парний розряд розіграли представники Харкова. На жаль, через травму Артема Почтарьова суперники недограли і золотими медалістами стали Віталій Конов — Олександр Шмундяк, а Почтарьов разом з Валерієм Атращенковим задовольнилися «сріблом».

До свого одиночного «срібла» Марина Іллінська додала ще й чемпіонський титул у жіночому парному розряді разом зі своєю землячкою Єлизаветою Жаркою. Вони перемогли миколаївсько-харківську пару Юлію Казарінову — Олену Прус — 21:18 21:16. Переможну ходу Жаркова продовжила у змішаному розряді разом із Валерієм Атращенковим. Вони обіграли іншу змішану пару з Харкова Віталій Конов — Владислава Лісна. Тут для перемоги також знадобилася третя партія — 21:12, 16:21, 21:18.

Наступний сезон особливий для вітчизняного бадмінтону. У травні 2019 року стартує відбір на Олімпіаду-2020 в Токіо. За ліцензії змагатиметься четвірка найкращих українських бадмінтоністів. Завдання — потрапити до 65 найкращих бадмінтоністів світового рейтингу. Згідно з квотою Міжнародної федерації бадмінтону, до Токіо поїдуть двоє представників нашої країни (чоловічий і жіночий одиночний розряд).

Нині українські спортсмени входять до сотні найкращих спортсменів світу. Вони п’ять разів брали участь в Олімпійських іграх. Зокрема, на Олімпіаді-2016 у Ріо-де-Жанейро українська бадмінтоністка Марія Улітіна обіграла п’яту ракетку світу і увійшла до 13 найкращих учасниць олімпійського турніру.

На фото: триразовий переможець Кубка України Артем Почтарьов.