Вівторок, 4 грудня 2018 року № 93 (19640)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19640/print.php?n=40846

  • На зв’язку — Запоріжжя

Поступ у промисловості

Ганна КЛІКОВКА.

ГОЛОВНЕ управління статистики області констатує, що впродовж десяти місяців поточного року обсяги промислового виробництва в порівнянні з аналогічним торішнім періодом збільшилися на 3,3 відсотка. У Департаменті промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації вважають, що таке зростання обумовлено зростанням виробництва добувної та переробної промисловості на 5,7 відсотка, а також на підприємствах із постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря — на 3,8 відсотка. Помітний поступ у працівників добувної промисловості й розробки кар’єрів, текстильного виробництва, виготовлення виробів з деревини, виробництва паперу, поліграфії, металургії та ін.

Загалом промисловим комплексом області з початку року було реалізовано продукції, товарів та послуг на суму понад 157 мільярдів гривень.

Борги не шовки

ПИТАННЯ негайної виплати боргів гостро стояло на засіданні обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати та інших соціальних гарантій, додержання мінімальних умов в оплаті праці та легалізації заробітної плати. Йшлося про те, що хоча загальна сума заборгованості із зарплат по області у жовтні поточного року зменшилася на 7,9 мільйона гривень, на початок листопада вона становила 225,9 мільйона, при цьому її сума перевищує розмір тієї, що висіла гирею на початку цього року, аж на 99,5 мільйона, або на 78,8 відсотка.

Заборгованість на підприємствах, що перебувають у процедурах відновлення платоспроможності або визнання боржника банкрутом, із початку року зросла на 30,8 мільйона, або більш ніж утричі, та становить 45,7 мільйона гривень. Загалом по області на підприємствах державного сектору економіки зосереджено основну масу боргу —194,7 мільйона гривень, це 86,2 відсотка від загальної суми невиплаченого.

Для медичної галузі

ДО КІНЦЯ року 75 закладів охорони здоров’я області отримають медико-діагностичне обладнання та витратні матеріали за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим скарбницям на реформування регіональних систем охорони здоров’я для втілення заходів спільного з Міжнародним банком реконструкції і розвитку проекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей».

Загальна вартість закупівлі — 831,1 тис. доларів. Визначено 40 центрів первинної медико-санітарної допомоги, п’ять закладів охорони здоров’я обласного підпорядкування та 35 — у містах і районах області, які одержать обладнання.

Як зазначили в обласному Департаменті охорони здоров’я, коштом субвенції та Міжнародного банку вже закуплено 100 апаратів добового моніторингу артеріального тиску, 15 апаратів для добової реєстрації електрокардіографії, вісім ультразвукових сканерів, три біохімічних аналізатори з витратними матеріалами, три імунохемілюмінесцентних аналізатори з витратними матеріалами, 55 медичних центрифуг. Крім цього, обласний клінічний ендокринологічний диспансер, обласний медичний центр серцево-судинних захворювань та обласна клінічна психіатрична лікарня отримають набори витратних матеріалів для забору біологічного матеріалу.

Розумні песики лікують дітей

У ЗАПОРІЖЖІ в рамках проекту «Терапевтичні собаки для України» GIZ відкрився центр каністерапії «Доктор Дог». Проект спрямований на розширення переліку терапевтичних заходів для лікування українських дітей, які пережили психологічну травму у зв’язку з подіями на сході країни. Перше групове заняття для особливих дітей, клієнтів Центру денного перебування для дітей з ВІЛ провела спеціаліст міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Яна Самура і психолог, кінолог Олена Сердюк.

Діти із захватом сприйняли собак-терапевтів — спаніеля Євсея та лабрадора Риту: грали у вгадалки, вчилися давати команди тваринам, кидали м’ячик, ділилися враженнями та емоціями. До речі, всі собаки-терапевти центру мають сертифікати.

В урочистому відкритті центру взяли участь представники Німецького товариства міжнародного співробітництва «Deutsche Gesellschaft fϋr Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH».

«Золоті» ялинки

УЖЕ ПОЧАЛАСЯ торгівля ялинками, що їх виростили у Мелітопольському районі. Ціни зашкалюють — від 350 до 700 за лісову красуню. Хоча давно стоїть питання, чи варто її купувати за місяць до свят. І чи не краще врятувати живе деревце, прикрасивши до Нового року штучне.

Лісогосподарські підприємства області мають реалізувати 9200 ялинок, це майже на дві сотні менше, ніж торік.

Озеленили Хортицю

НА ЗНАМЕНИТОМУ острові висадили дерева, придбані коштом обласного екологічного фонду на озеленення заповідника. Закупили 550 саджанців — липи, дубів, кущів спіреї, калини, які зростатимуть біля туристичних об’єктів. Висадження такої кількості дерев допоможе відновити екосистему сакрального острова. Нинішнього року загалом для цієї мети з екофонду надали півтора мільйона гривень. Іще 800 буде спрямовано на запобігання влітку лісовим пожежам, наслідків зимової негоди та боротьбу з браконьєрством.

Дружина командира, солдат Тетяна

ТЕТЯНА Завада підписала контракт на службу у військовій частині, де багато років служив і загинув за Україну її чоловік — Герой України Богдан Завада.

Коли чоловіки гинуть на війні, у жінок по-різному складаються долі. Тетяні випало пізнати гіркого вдівства зовсім молодою. За офіційною версією, 35-річний командир роти спецназу лейтенант Богдан Завада загинув у боях за село Маринівка на Донеччині у липні 2014 року. Тетяна довго розшукувала чоловіка, живого чи мертвого, одначе так нічого й не дізналася. Територія, де воїн міг загинути, і зараз не підконтрольна Україні.

Загиблим Героя України Заваду визнав суд, а військова частина, де він служив, стала для Тетяни й сина Олексія рідною. Хлопчика визнали справжнім сином полку: на канікулах він жив у казармі, його життя проходило по режиму солдата строкової служби.

Тетяна очолила міське об’єднання сімей загиблих воїнів АТО, а затим вирішила піти служити у «свою» військову частину за контрактом. Уже відбула належний термін у навчальному центрі Нацгвардії, стала до служби.

Пишається маминим вчинком син Олексій, який за прикладом батька хоче бути військовим. Перший крок до цього юнак уже зробив — навчається на першому курсі ліцею «Захисник».

Осінній призов триває

В ОБЛАСТІ триває осінній призов на строкову службу. Державне завдання щодо строковиків восени цього року для Запорізької області становить 720 чоловік. До Збройних сил України планується направити 235 призовників. Лави Національної гвардії України поповнять 330 осіб, прикордонної служби України — 120, Державну спеціальну службу транспорту — 35. Військові частини Національної гвардії, які дислокуються в області, приймуть на службу понад 140 новобранців.

Зараз в області виконано план призову більш як на 80 відсотків. При цьому Великобілозерський, Василівський, Приазовський, Оріхівський, Вільнянський, Більмацький райони впоралися з ним майже стовідсотково. Нижчі показники мають Чернігівський і Бердянський райони, а також Дніпровський міста Запоріжжя.

Вирощував дурман на продаж

МЕШКАНЕЦЬ села Водяне, що у Кам’янсько-Дніпровському районі, на власному обійсті облаштував системою штучного зрошення 600 квадратних метрів земельної ділянки, на якій плекав нарковмісні рослини з метою подальшого збуту. Цей кримінальний бізнес припинили поліцейські, вилучивши в «аграрія» понад шість кілограмів наркотичного засобу. Попередньо встановили, що це марихуана, далі розбиратимуться експерти-криміналісти.

Відкрито кримінальне провадження за ознаками статті про незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів Кримінального кодексу України. Триває досудове слідство.

За даними відділу комунікації поліції, загалом від початку року поліцейськими ГУНП у Запорізькій області 743 особам повідомлено про підозру в скоєнні злочинів у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин або їхніх аналогів.

Обереги військовим від дітей

МАЙЖЕ півтори тисячі експонатів — ляльок, домовиків, писанок, рушничків, хрестиків, ікон та інших оберегів підготували діти для виставки «Берегиня роду українського», яка відкрилася в обласному центрі художньо-естетичної творчості учнівської молоді. Роботи виконані з глини, дерева, паперу, лози, соломи тощо. Під час виставки з дітьми проведуть майстер-класи умільці художніх промислів. А роботи відправлять до зимових свят у зону Операції об’єднаних сил, щоб підняти військовим бойовий дух.