Вівторок, 4 грудня 2018 року № 93 (19640)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19640/print.php?n=40844

  • З літопису наших днів

Хіба Феміді болить?

Михайло ЛЕВЧУК.

Хмельницька область.

У Чемерівцях судять відомого активіста Віталія Чорного. Йому інкримінують грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю.

ЗА ВЕРСІЄЮ слідства, 47-річний чоловік під час свята останнього дзвоника, що проходив у місцевому Центрі культури, дозвілля і мистецтва, зняв у фойє стенд «Україна 2013-2014 рр. Революція Гідності» зі світлинами Небесної сотні — й, не реагуючи на зауваження, розтрощив його на очах у школярів і гостей освітянського заходу. Санкція інкримінованої йому статті передбачає покарання штрафом від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років.

Природно, виникає запитання: звідки у колишнього учасника Революції гідності з’явилися мотиви «явної неповаги до суспільства»?

Вони виникли ще задовго до згаданого випадку. І зовсім не із неповаги до суспільства, а, радше, навпаки.

— Торік у жовтні я побачив, що поряд зі світлинами героїв Небесної сотні вміщено й портрети «беркутівців», — пояснює Віталій Чорний. — Начебто вони теж герої. За такою логікою, мабуть, годилося б ушановувати разом із загиблими на сході українськими воїнами-патріотами і російського найманця-садиста Моторолу.

Про те, що таке «об’єднання» неприпустиме, Віталій Іванович та інші громадські активісти заявляли не раз. Вимагали замінити стенд. У лютому цього року тодішня голова районної ради Світлана Павлишин поставилася до цього з розумінням і порекомендувала начальниці відділу культури Чемеровецької ОТГ Світлані Ромах провести круглий стіл, щоб не розпалювати конфлікт, а вирішити суперечливе питання у прийнятний для всіх спосіб. Однак ця порада була проігнорована…

— Якби від Чорного надійшло якесь письмове звернення, то можна було б його розглянути, ухвалити якесь рішення, — виправдовується Світлана Ромах. — Він не мав діяти так радикально. Коли вже почалися судові засідання, то виготовив стенд «Небесна сотня» і приніс нам. Якби зробив це раніше, ми б замінили. І все.

— Але чому до того «радикального» вчинку ви не зібралися з громадськими активістами, аби обговорити, який має бути зміст стенда? І чи обов’язково для цього Чорний мав написати заяву? — запитую.

Чіткої відповіді, крім «треба було ще вивчити питання», так і не почув. Зрештою, вважає чиновниця, свої претензії щодо змісту активіст мав би висунути не селищному Центру культури, а «дизайнерам» хмельницької друкарні, де виготовили стенд. Мовляв, це їхній погляд на події 2014-2015 років в Україні, тому з них і питайте. «А нам що дали, те ми й почепили».

По суті, чиновницька байдужість спровокувала майданівця на вчинок, що кваліфікується як кримінал.

— На святі останнього дзвоника, 25 травня, помітив, що в Центрі культури досі висить той злощасний стенд, — розповідає Віталій Чорний. — Я не стримався. Зірвав стенд, склав його і залишив під дверима кабінету Світлани Ромах. Нікого при цьому не образив, ніякому масовому заходу не перешкоджав.

Світлана Адамівна за фактом його вчинку написала заяву до поліції. Тепер кримінальну справу розглядає Чемеровецький районний суд.

На засідання, що відбувалося 5 листопада, прибула зі Старокостянтинова Тетяна Бондарчук, дружина загиблого учасника Революції гідності Героя України Сергія Бондарчука.

— Це була внутрішня моя потреба, адже судять людину, яка, ризикуючи власним життям, під кулями рятувала поранених побратимів на Майдані, — хвилюється Тетяна Володимирівна. — Про це достеменно знаю із розповідей свого чоловіка, який був учителем. Та щойно про це намагалася сказати у суді, як прокурор Алла Турянська мене відразу перебивала й спрямовувала розмову в інше русло: «А назвіть прізвища «беркутівців», які були на стенді», «А ви бачили, як Чорний знімав стенд?» Мабуть, хотіла підвести до того, що я не маю права свідчити у тій справі. Такий суд — це відверте знущання, розправа... Це і неповага до родин Героїв Небесної сотні. Замість того щоб притягти до відповідальності чиновницю, яка своєю бездіяльністю фактично спровокувала конфлікт, провину звалено на людину, котра від початку прагнула розв’язати ситуацію справді по-людськи. Проте всяке терпіння має межі…

У сімей Героїв Небесної сотні, каже Тетяна Володимирівна, болить душа і пече серце, бо досі не покарані безпосередні вбивці й замовники масових злочинів. Хоча багатьох причетних до вбивств затримували, однак продажні суди їх відпускали.

…Коли цей матеріал уже був підготовлений, з’явилася новина: Управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури направило до суду обвинувальний акт стосовно двох колишніх співробітників київського спецпідрозділу міліції «Беркут». Їх звинувачують у перевищенні влади, службовому підробленні та незаконних затриманнях активістів Євромайдану в столиці у 2013 році.

Привернула увагу примітка: «Обвинувачені є чинними співробітниками Національної поліції». Коментарі, гадаю, зайві.