Вівторок, 4 грудня 2018 року № 93 (19640)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19640/print.php?n=40838

Разом переможемо!

Олена КОЩЕНКО.

П’ЯТОГО грудня в усьому світі відзначають Міжнародний день волонтера. Міжнародний день добровольців в ім’я економічного і соціального розвитку (саме такою є його офіційна назва) встановлений рішенням 40-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН 17 грудня 1985 року на знак визнання важливої ролі добровольчих та інших організацій у соціальному й економічному розвитку суспільства.

 Ще зовсім недавно волонтерський рух в Україні був явищем рідкісним та незвичним. Він набув особливого значення після Революції гідності, слідом за якою сталися анексія Кримського півострова Росією та вторгнення її на Донбас, де у запекле протистояння з агресором вступила знекровлена багаторічним недофінансуванням і недооснащенням Українська армія. Тоді десятки тисяч співвітчизників по всій країні різного віку, достатку і соціального стану залучилися до допомоги військовим.

За останні понад чотири роки волонтери стали вірними помічниками українським воїнам та добровольчим батальйонам (збирають спорядження та інше найнеобхідніше і везуть на передову, ремонтують у тилу військову техніку), членам їхніх сімей та родинам, які втратили близьких у російсько-українській війні, внутрішньо переміщеним особам, полоненим тощо. Недарма українських волонтерів називають мобільною резервною армією України. І можна навіть стверджувати, що завдяки патріотизму і щирому відчуттю обов’язку, небайдужості та особистій жертовності заради інших ми сьогодні маємо волонтерський рух, який фактично взяв на себе відповідальність за майбутнє держави.

Також багато волонтерів дарують свою увагу дітям, які залишилися без батьків або потребують вартісного лікування.

Тож вклонімося волонтерам, котрі дарують нам життя, своє і наше! Разом переможемо!