Вівторок, 4 грудня 2018 року № 93 (19640)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19640/print.php?n=40836

  • Неоголошена війна

Нехтують міжнародним правом

Михайло ВЕДМІДЬ.

ПОДІЇ неподалік Керченської протоки продовжують залишатися в центрі уваги світової спільноти. Зокрема, турбує подальша доля полонених українців, яких держава-агресор має намір судити за буцімто «незаконний перетин державного кордону РФ», що суперечить міжнародному праву. Тому все більше лунає вимог звільнити захоплених бранців.

Прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов наголосив, що захоплені українські моряки мають статус військовополонених і підпадають під захист Третьої Женевської конвенції 1949 року. «Полон — це не міра покарання. Він застосовується до комбатантів з метою недопущення їхньої подальшої участі у збройному конфлікті шляхом тимчасового позбавлення свободи пересування», — повідомив прокурор. Військовополонених не можуть засуджувати за сам факт участі у бойових діях. Вони, згідно з Конвенцією, залишаються військовими, їх честь і гідність мають поважатися. Їм дозволяється носити військові знаки розрізнення, за ними зберігаються їхні звання. Вбивство, негуманне поводження, будь-який моральний або фізичний тиск з метою змусити визнати себе винним у тому, в чому його звинувачують, є серйозними порушеннями норм гуманітарного міжнародного права. Крім того, тяжкохворі й поранені військовополонені мають бути повернені у свою або нейтральну державу.

За словами Г. Мамедова, намір Кремля притягнути полонених українців до кримінальної відповідальності позбавляє їх права на неупереджене судочинство, що є недодержанням законів і звичаїв війни, згідно зі статтею 130-ю Женевської конвенції.

Тим часом «глава ЛНР» Леонід Пасічник висловив своє бажання приєднатися до РФ: «Ми б дуже хотіли стати частиною Росії, щоб нас визнали, щоб ми відчували захист від нашого старшого брата, старшої сестри. Щоб ми знаходилися під її опікою і у її складі. Для нас, гадаю, це був би найкращий варіант».

Утім, жителі не підконтрольної українській владі частини Луганщини у соцмережах розкритикували такий «варіант». Олександр: «Ви — це далеко не всі». Олена: «Ну так і будь її частиною, чого вам варто, можновладцям? А ми тут до чого?». «Краб»: «Самим не смішно?». Ірина: «Це про нас: дурень думкою багатіє». Алекс: «Він не дурень, просто робить інформаційне вкидання для піплу, щоб народ вірив у цю ідею. А в самого, гадаю, припасений російський паспорт. І, як показує досвід попередніх керівників, у Росії вони живуть непогано! А піпл усе схаває».